Labels

26/04/2018

Aromatyczna kanapka z pokrzywą - Aromatic Nettle Sandwich Recipe - Panini aromatici all'ortica

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
świeża pokrzywa sparzona/ fresh nettle/ ortica fresca
zielona cebula lub szczypiorek/ green onion or chives/ cipolla verde oppure erba cipollina
ząbek czosnku/ garlic clove/ un spicchio d'aglio
oliwa lub olej kanapkowy/ olive oil/ olio d'oliva
sól/ salt/ sale q.b.
kromka chleba/ bread slice/ fetta di pane

Polski
Wykonanie: Umytą pokrzywę sparzyć gorąca wodą ew. wrzątkiem. Umytą cebulę (lub szczypiorek) posiekać, czosnek zmiażdżyć, wymieszać z oliwą i posolić do smaku. Kromkę chleba posmarować aromatyczną, czosnkowo-cebulową oliwą, przykryć listkami pokrzywy, tak jak czynimy to z sałatą i udekorować siekaną cebulą ze zmiażdżonym czosnkiem. Podawać np. z jajkiem ugotowanym na miękko lub na twardo. PS. Oczywiście kanapkę można urozmaicić np. zieloną pietruszką i innymi zieleninami :)

English
Method: Chop finely the onion or chives and smash the garlic, ,mix them with olive oil and a pinch of salt. Spread your slice with this aromatic oil.  Put the nettle into boiling water for several seconds before touching it, then place several leaves onto the slice of bread. Decorate the slice with the remaining chopped onions/chives and smashed garlic. Serve with a soft or hard boiled egg
.
Italiano
Come si fa: Bruciare l'ortica per qualche secondo in acqua bollente. Tritare la cipolla oppure l'erba cipollina e schiacciare l'aglio, mescolare con un filo d'olio e spalmare la fetta di pane con questo olio aromatico. Coprire la fetta con qualche foglio d'ortica e decorare con la cipolla oppure l'erba cipollina ed aglio schiacciato.  Servire con un uovo a la coque oppure un uovo sodo. 


Przepis bierze w poniższej akcji kulinarnej: