Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (23) Bevande (22) Napoje (22) Antipasti (21) Breakfasts (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

04/04/2018

Orzechowy baranek wielkanocny - Walnut Easter Lamb Cake Recipe - Agnello dolce pasquale alle noci

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki (obj. 0.8 l)/Ingredients (capacity 0.8 l)/Ingredienti (capacità dello stampo 0.8 l):
60 g mąki/ 2 oz plain white flour/ 60 g di farina
60 g mąki ziemniaczanej/ 2 oz potato starch/ 60 g di fecola di patate
60 g mielonych orzechów włoskich/ 2 oz ground walnuts/ 60 g di noci grattugiate
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
100 g cukru/ 3.5 oz sugar/ 100 g di zucchero
2 jajka/ 2 eggs/2 uova
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito in polvere
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale
1 łyżeczka rumu/ 1 ts rum/ 1 cucchiaino di rum

Polski:
Wykonanie: Wymieszać lub ubić mikserem na wolnych obrotach dokładnie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Z braku rumu można użyć np. wódkę. Natłuścić foremkę i oprószyć mąką. Wlać ciasto do foremki, wstawić na najniższy poziom piekarnika, piec w 180°C przez ok 40 minut. Po upieczeniu, zdjąć foremkę i oprószyć baranka cukrem pudrem. Oczka baranka można zrobić, przyklejając kawałek kandyzowanej skórki pomarańczowej.

English
Method: Beat or stir all the ingredients well to achieve soft batter. Grease the the lamb cake baking tin, sprinkle it with flour and fill in the batter. Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes in the lowest level of your oven. When it is ready, open the tin and sprinkle the lamb with icing sugar. You can attach eyes using candied orange peel. 

Italiano
Come si fa: Mescolare tutti gli ingredienti finché si  ottiene un impasto morbido. Quindi imburrare lo stampo, spolverarlo di farina e metterci l'impasto. Infine cuocere nella posizione inferiore del forno preriscaldato a 180° C. Togliere il dolce dallo stampo e cospargerlo con zucchero a velo, attaccare degli occhi usando pezzi di scorza d'arancia candita.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: