Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/04/2018

Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami - Strawberry & Custard Tart - Crostata alle fragole con crema alla vaniglia

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla
150 g mąki/ 5 oz all purpose flour/ 150 g di farina
50 g cukru pudru / 2 oz icing sugar/ 50 g di zucchero a velo
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di 1 limone
skórka starta z pomarańczy/ orange grated peel/ scorza grattugiata di 1 arancia

Krem budyniowy/ Custard cream/ Crema alla vaniglia
400 ml mleka np. roślinnego/ 400 ml milk or soya drink/ 400 ml di latte o latte di soia
2 żółtka/ 2 egg yolks/ 2 tuorli
75 g cukru/ 2.5 oz sugar/ 75 g di zucchero
30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej/ 1 oz potato or corn starch/ 30 g di fecola di mais
10 g mąki pszennej/ 1 tbs white all purpose flour/ 10 g di farina 00
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia
50-100 g masła/ 2-3.5 oz butter/ 50-100 g di burro
+
truskawki/ strawberries/ fragole

Polski
Wykonanie: Zagnieść ciasto kruche (jeśli trzeba, dodać trochę mąki) wraz ze skórką z cytryny i pomarańczy (uwaga: zetrzeć tylko żółtą i pomarańczową warstwę skórki, nie białą, która jest gorzka), schłodzić je w lodówce przez ok. pół godziny. Sporządzić budyń:  Zagotować 400 ml mleka cukrem z prawdziwa wanilia lub z otwarta laska wanilii. W międzyczasie wymieszać mąki z odrobiną mleka lub wody, żółtkami i cukrem, stopniowo wlewać na gotujące się mleko (uprzednio wyjąc laskę wanilii), ciągle mieszając, do prowadzić do uzyskania gęstego kremu (ok. 3 minuty). Gdy budyń jest jeszcze ciepły, wymieszać go dobrze z masłem i odstawić do zgęstnienia. Małą blaszkę np. w kształcie serca, wyłożyć kruchym ciastem aż po brzegi, ciasto nakłuwać widelcem i upiec.  Piec w 180 ° C ok. 35 minut.  Na upieczony spód wlać masę budyniową, udekorować umytymi i pokrojonymi wzdłuż truskawkami. Przechowywać w lodówce do dwóch dni.

English 
Directions: Make a dough (add more flour if needed) adding the grated peel and leave it to cool in the fridge for about half an hour. Pour the milk or soya drink into a heavy-bottomed pan on a gentle heat. Stir, then add the vanilla extract and bring to a very gentle simmer, do not allow it to boil. Meanwhile, beat the yolks, sugar, the flour with the starch together in a bowl. Allow the milk to boil. Once it is boiling, pour the yolk mixture, stirring vigourously as you do so. Turn the heat right down and continue stirring up to 3 minutes. Take it off the heat. Add the butter and stir again well. Leave it to cool. Preheat the oven to 350° F. Roll out the pastry on a lightly floured surface, then lift into a small tin for example a heart shaped tin. Press down gently on the bottom. Stab a few holes in the bottom with a fork and pour in the lemon mixture. Bake for about 35 minutes. When the bottom is still warm, pour over the custard cream onto it, then decorate the surface with strawberry halves. Keep the cake in the fridge up to two days.

Italiano 
Come si fa: Lavorare l'impasto con tutti gli ingredienti aggiungendo la scorza grattugiata di limone e  di arancia, lasciate riposare in frigorifero per 30 minuti. Mettete il latte e la vaniglia (una bacca aperta) in una pentola a bollire. Nel frattempo unite la farina con la fecola, il tuorlo e lo zucchero, aggiungendo un po' di acqua o latte freddo. Appena il latte comincerà a bollire, versate il composto, mescolando senza pausa fino ad ottenere una crema. Abbassate il fuoco e mescolate altri 2-3 minuti. Dopo aggiungete il butto e mettere tutto insieme, lasciatelo a riposare. Stendete l'impasto con un mattarello e foderate uno stampo da crostata o nella forma del cuore con la carta da forno. Cuocere nel forno già caldo a 180 ° C per circa 35 minuti. Quando la base è ancora calda, versare la crema e decoratela con i pezzi di fragole tagliate a meta. Conservare la torta in frigo per massimo due giorni.