Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

03/04/2018

Szaszłyki rybne z selerem - Fish & Celeriac Skewers Recipe - Spiedini di pesci vari con sedano rapa

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kawałki różnych ryb świeżych lub mrożonych/ pieces of fish flesh/ spezzatino di pesci
1-3 marchewki/ 1-3 carrots/ 1-3 carote
seler korzeń/ celeriac/ sedano rapa
cebula czerwona/ red onion/ cipolla rosa o rossa
sól i zioła/ salt and spices/ sale ed erbe aromatiche
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Kawałki rybne solimy, pieprzymy, paprykujemy, dodajemy szczyptę suszonej pietruszki, ziół, które lubimy np. tymianku, mieszamy z oliwą i marynujemy przez minimum godzinę. Obieramy marchewkę i seler, kroimy w krążki wraz z cebulą. Szpilujemy krążki marchwi na przemian z kawałkami ryb, krążkami selera i cebuli, najlepiej podwójnymi szpilkami do szaszłyków, skrapiamy marynatą. Pieczemy w piekarniku (180° C) przez ok. 15 minut.

English
Directions: Roll the fish pieces in the herb/spice (thyme, paprica, dried parsley, pepper) and olive oil mixture with salt and thread them with a slice of carrot, onion and celeriac inside. Spray with olive oil and bake at 356° F for about 15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Pulite le carote e tagliatele a rondelle. Lavate lo spezzatino di pesci, salatelo e pepatelo con l'aggiunta di paprika e prezzemolo secco (potrete anche aggiungere un po di rosmarino tagliato a pezzi piccoli e timo), spruzzate con un filo d'olio e lasciate a marinare per almeno un'ora. Poi chiudete con stecchini assieme con le rondelle di carote, sedano e cipolla. Spennellate con l'olio della marinata. Fate gratinare in forno a 180° C per circa 15 minuti.


Przepis bierze (pozakonkursowo) udział w mojej, poniższej, akcji kulinarnej: