Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/04/2018

Lwowskie ciasto w cieście - "Cake in Cake" (Old Lviv Recipe) - Torta della vecchia Leopoli)

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla
3/4 szklanki mąki/ 3/4 cup all purpose flour/ 3/4 di tazza di farina "00"
50-80 g masła/ 1.7 -2.8 oz butter/ 50-80 g di burro
1 żółtko/ 1 egg yolk/ 1 tuorlo
1/2 łyżki śmietany
skórka starta z pomarańczy/ orange grated peel/ scorza grattugiata di 1 arancia

Masa żółtkowa/ Yolk cream/ Crema ai tuorli
3 żółtka/ 3 egg yolks/ 3 tuorli
3 łyżki cukru / 3 tbs sugar/ 3 cucchiai di zucchero a velo
3 łyżki mąki pszennej/ 3 tbs white all purpose flour/ 3 tbs di farina 00
3 łyżki śmietany/ 3 tbs cream/ 3 cucchiai di panna
cukier z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bacca di vaniglia o 1 bustina

Piana z białek/ Egg whites/ Albumi montati
4 białka/ 4 egg whites/ 4 albumi
6 łyżek cukru/ 6 tbs sugar/ 6 cucchiai di zucchero
cukier z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bacca di vaniglia o 1 bustina

Polski
Wykonanie: Zagnieść ciasto kruche (samodzielnie regulować ilość masła) wraz ze skórką z pomarańczy (uwaga: zetrzeć tylko pomarańczową warstwę skórki, nie białą, która jest gorzka), schłodzić je w lodówce przez ok. pół godziny. Sporządzić masę:  utrzeć lub ubić żółtka z cukrem, wanilią, dodać mąkę i śmietanę nadal ubijając lub ucierając. Małą blaszkę np. w kształcie serca, wyłożyć kruchym ciastem aż po brzegi, ciasto nakłuwać widelcem i upiec na blado w 180°C. Na upieczony, schłodzony spód wlać masę żółtkową. Ubić na sztywno pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier i wanilię, wlać całość na masę żółtkową i jeszcze raz wstawić do piekarnika, upiec na złoty kolor (po upływie np. 10 minut można ustawić piekarnik na "górę" (tj. wyłączyć ogrzewanie "dołu", spodu piekarnika). Jeśli trzeba, przykryć pianę z białek folią aluminiową, żeby się nie spiekła i ewentualnie zmniejszyć temperaturę pieczenia a wydłużyć czas pieczenia.

English 
Directions: Make a dough (add more flour or butter if needed) adding the grated peel and leave it to cool in the fridge for about half an hour.  Preheat the oven to 350° F. Roll out the pastry on a lightly floured surface, then lift into a small tin for example a heart shaped tin. Press down gently on the bottom. Stab a few holes in the bottom with a fork and pour in the lemon mixture. Bake for about 15-20 minutes and take off the oven when it is still pale. In the meanwhile beat the egg yolks with sugar  and vanilla extract, then add the flour and cream and continue beating. When the bottom is cooled down, pour over the yolk cream onto it, then whisk the egg whites with sugar and vanilla until stiff. Pour them onto the egg yolk cream and bake again in the oven until golden.

Italiano 
Come si fa: Lavorare l'impasto con tutti gli ingredienti aggiungendo la scorza grattugiata di arancia, lasciate riposare in frigorifero per 30 minuti. Stendete l'impasto con un mattarello e foderate uno stampo da crostata o nella forma del cuore con la carta da forno. Cuocere nel forno già caldo a 180° C per circa 20 minuti (non deve avere tanto colore). Nel frattempo sbattere i tuorli con lo zucchero, la vaniglia, la panna e la fatina. Quando la base è fredda, versare la crema ai tuorli. Sbattere gli albumi con lo zucchero e la vaniglia e versare sopra la crema ai tuorli. Mettere un altra volta al forno e far cuocere finché la superficie degli albumi non diventi dorata. 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Kuchnia lwowska, Fiedoruk A., Poznań 2010, p. 171
(warto mieć tę pozycję w domu!)