Labels

16/04/2018

Chlebki naan z nasionami z piekarnika - Naan Bread With Seeds - Pane naan ai semi

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
275 g mąki pszennej chlebowej/ 9.7 oz whole white bread flour/ 275 g di farina bianca per pane
150 g mąki pszennej chlebowej/5 oz bread wheat flour/ 150 g di farina bianca per pane
100 ml letniej wody/100 ml lukewarm water/ 100 ml di acqua tiepida
4 łyżki jogurtu naturalnego/ 4 tbs natural yogurt/ 4 cucchiai di yogurt al naturale
1 łyżeczka suszonych drożdży/ 1 ts dry yeast/ 1 cucchiaino di lievito di birra disidratato
1 łyżeczka drobnego cukru/ 1 ts caster sugar/ 1 cucchiaino di zucchero semolato
1 łyżeczka soli/ 1 tsp salt/ 1 cucchiaino di sale
2 łyżeczki ziaren czarnuszki/ 2 ts nigella seeds/ 2 cucchiaini di semi di cipolla nera
2 łyżeczki ziaren kminku/ 2 ts caraway seeds/ 2 cucchiaini di semi di cumino
2 łyżeczki ziaren kolendry/ 2 ts coriander seeds/ 2 cucchiaini di semi di coriandolo
+
25 g roztopionego masła/ 1 oz liquid butter/ 25 g di burro liquido

Polski:
Wykonanie: Do piekarnika nagrzanego do maksimum włożyć zimny kamień do pizzy (mój jest niemiecki, patrz tutaj) i nagrzewać go minimum pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia pierwszych chlebków. Ewentualnie piec chlebki w piekarniku nastawiając grilla na max, na dużej blasze włożonej wysoko w piekarniku.

Wymieszać widelcem mąkę, drożdże, jogurt, cukier i nasiona, dodając po trochu ciepłej wody.. Wyrobić ciasto z ciepłych składników, pod koniec wyrabiania dodać sól (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut, kilka razy rozciągając je, do całkowitego wchłonięcia płynu), przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na 40 minut, by podwoiło objętość. Podzielić ciasto na 6 części i rozwałkować chlebki o dł. 22 cm. Odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce, pędzlować roztopionym masłem. Piec aż chlebki gdzieniegdzie się zarumienią, a spód jest już twardy.

English:
Method: First stir the dough ingredients with a fork. Make a dough with your hands for at least 10 minutes (you can add the salt at the end of the process). Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Divide the dough into 6 equal parts and roll out each one till about 22 cm of length. Leave the breads sprinkled with flour for 20 minutes to grow. Brush each bread with the butter. Bake them at grill max temperature in a heavy baking tin until they become to take colour or on a pizza baking stone like in my case. 

Italiano:
Come si fa: Versare le farine in una terrina e mescolarvi il lievito di birra. Al centro del mucchio praticare un buco e versarvi, lo zucchero, l'acqua e lo yogurt. Amalgamare il tutto con una forchetta, aggiungendo un po' per volta l'acqua tiepida ed il sale con i semi alla fine. Lavorare bene l'impasto almeno per 10 minuti (allargandolo con i pugni chiusi, riavvolgendolo e sbattendolo sul tavolo, fino al completo assorbimento del liquido), e lasciarlo riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per almeno 40 minuti. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, dividere l'impasto a 6 parti uguali, stendere ogni parte fino a 22 cm di lunghezza. Porre a lievitare in luogo tiepido per 20 minuti. Cuocere in forno su una pietra di terracotta per pizza oppure preriscaldare il grill all'impostazione massima e disponeteci sotto una grossa piastra da forno. Spennellate l'impasto con il burro e cuocete sulla piastra da forno in 2 o 3 infornate finché il pane non scurisce qua e là.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
200 ricette per il pane, Farrow J., Novara 2013, pp. 106-107

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment