Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/04/2018

Lukier ze świeżą miętą - Fresh Mint Icing Recipe - Glassa alla menta fresca

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g cukru pudru/ 7 oz powdered sugar/ 200 g di zucchero a velo
sok z 1/2 małej cytryny/ 1/2 small lemon juice/ succo di 1/2 di limone piccolo
garść świeżej mięty/ a bunch of fresh mint/ un mazzo di menta fresca

Polski:
Wykonanie: Miętę umyć i zalać sokiem z cytryny, zasypać kilkoma łyżkami cukru i zblendować (nie trzeba na miazgę). Resztę cukru pudru wsypujemy do naczynia, przykrywamy gęstym sitkiem, sitko wypełniamy zblendowaną miętą i odsączamy.  Mieszamy dokładnie sok z cukrem pudrem, w ten sposób otrzymany zielony lukier, używamy do dekorowania ciast i ciasteczek.

English
Method: Wash the mint and blend it together with the lemon juice and several table spoons of sugar. Put the rest of the sugar into a pot, cover with a fine sieve, place the blended mint over the sieve and drain it. Mix the juice with the icing sugar well to obtain the natural green icing. Use the icing to decorate the cakes and cookies.

Italiano
Come si fa: Lavare bene la menta, mescolarla con lo succo di limone e qualche cucchiaio di zucchero a velo e passare il tutto con il blender.  Mettere il resto dello zucchero a velo in un contenitore, coprirlo con un setaccio, versate sopra la menta frullata e fatela scolare. Amalgamare il succo di menta con lo zucchero a velo finché la glassa non diventi densa. Usarla per decorare le torte e biscotti fatti a casa.


Przepis bierze udział w mojej poniższej, miętowej, akcji kulinarnej: