Labels

12/04/2018

Ostre masło zielone ze starego Lwowa - Hot Green Butter (Old Lviv Recipe) - Burro verde per spalmare (ricetta della vecchia Leopoli)

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
2-5 żółtek ugotowanych na twardo/ 2-5 hard boiled egg yolks/ 2 -5 tuorli sodi
2-5 sardeli w oleju/ 2-5 anchovies in oil/ 2-5 alici sott'olio
świeża mięta/ fresh mint/ mentuccia fresca
świeża pokrzywa sparzona/ fresh nettle/ ortica fresca
zielona cebula/ green onion/ cipolla verde
koperek/ dill/ aneto
świeża pietruszka/ fresh parsley/ prezzemolo fresco
szczaw (jeśli jest)/ fresh sorrel (optionally)/ foglie di acetosa (facoltativo)
+
cykoria lub sałata/ chicory or lettuce/ radicchio oppure lattuga

Polski
Wykonanie: Masło utrzeć z sardelami i żółtkami (żółtka i sardele nie są konieczne). Posiekać i rozetrzeć zioła, aby nadać zielony kolor. Przetarte zioła wymieszać z masą maślaną, można doprawić  do smaku solą, mielonym kminkiem, pieprzem, ostrą papryką czy roztartym czosnkiem lub czosnkiem niedźwiedzim. Podawać z pieczywem, udekorować sałatą, cykoria lub świeżymi ziołami.

English
Method: Beat the butter with anchovies and egg yolks. Chop finely the herbs (put the nettle into boiling water for several seconds before touching it though) and mix them with the butter so that to achieve creamy lightly green bread spread. You can also add some salt, pepper, paprika, garlic to taste. Use as bread spread and decorate with lettuce or chicory leaves.

Italiano
Come si fa: Sbattere oppure frullare il burro con i tuorli e le alici. Bruciare l'ortica per qualche secondo in acqua bollente, tagliarla assieme con altre erbe verdi e frullare con il burro. Si può condire il nostro burro da spalmare con il pepe, il sale, il cumino macinato, la paprika, il peperoncino oppure lo spicchio d'aglio. Servire i vostri panini con qualche foglia di lattuga oppure radicchio. 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Kuchnia lwowska, Fiedoruk A., Poznań 2010, p. 175
(warto mieć tę pozycję w domu!)

Przepis bierze udział w mojej miętowej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment