Labels

23/04/2018

Zapiekane pieczarki z farszem - Stuffed Mushrooms Recipe - Funghi champignon ripieni al forno

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
9 sporych pieczarek/ 9 mushrooms/ 9 funghi champignon
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
majeranek/ marjoram/ maggiorana
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
garść zielonej pietruszki/ handful fresh parsley/ un mazzetto di prezzemolo
mozzarella/  mozzarella/  mozzarella
bułka tarta/ bread crumbs/ pangrattato
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva q.b.

Polski:
Wykonanie: Rozbełtać jajko. Oczyścić pieczarki, usunąć nóżki. Nóżki pieczarek posiekać wraz z cebulą i udusić na oliwie lub dobrym oleju, doprawić solą i majerankiem, na koniec dodać siekaną pietruszkę i połowę rozbełtanego jajka. Takim farszem wypełnić kapelusze pieczarek, przykryć plastrem mozzarelli, opędzlować pozostałym rozbełtanym jajkiem i obtoczyć (ew. oprószyć) bułka tartą (najlepiej domowej roboty). Skropić oliwą i ew. resztą rozbełtanego jajka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą, ułożyć w rzędach pieczarki. Piec w ten sposób powstałą zapiekankę w 180° C ok. 20-30 minut. PS. Oczywiście kto nie jada produktów mlecznych, może upiec pieczarki bez mozzarelli lub z serem tofu. 

English:
Method: Beat the egg. Wash and peel the mushrooms, take off the legs and chop them together  with the onion, then fry them in oil over medium heat, at the end of cooking add some marjoram and salt to taste. Add half the scrambled egg into the leg mixture and fill the mushroom heads with it. Cover each mushroom head with a slice of  mozzarella cheese and brush each head with the remaining beaten egg and roll in bread crumbs. Sprinkle each mushroom head with olive oil and the remaining beaten egg (if it remains). Bake at 350°F for about 20-30 minutes.

Italiano:
Come si fa: Sbattere l'uovo. Pulire i funghi e eliminare i gambi. Tritare i gambi ed la cipolla e far rosolare assieme con la maggiorana, quando saranno morbidi, togliere dal fuoco ed aggiungere il prezzemolo tritato e la metà del uovo sbattuto. Riempire le teste dei funghi con la farcita e coprire con le fette di mozzarella. Spennellare ogni testa con il resto del uovo sbattuto, coprire con il pangrattato e  cospargere con un po' d'olio ed il resto del uovo sbattuto (se rimane). Cuocere al forno caldo di 180°C per circa 20-30 minuti.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment