#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
6 jajek/ 6 eggs/ 6 uova
cebula/ onion/ cipolla
100 g groszku świeżego lub mrożonego/ 3.5 oz green peas/ 100 g di piselli freschi o surgelati
150 g tuńczyka w oleju/ 5 oz tuna in oil/ 150 g di tonno al naturale oppure in olio d'oliva
sól, pieprz i koperek/ salt, pepper and dill/ sale, pepe ed aneto
1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej/ 1/2 ts paprika/ 1/2 di cucchiaino di paprika
2-3 łyżki majonezu/ 2-3 tbs mayo/ 2-3 cucchiai di maionese
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
Polski
Wykonanie: Gotować jajka w osolonej wodzie (można z łupinkami cebuli) przez ok 6-7 minut, odstawić. Zalać jajka zimną wodą, obrać z łupinek. Przekroić jajka na połówki wzdłuż, ostrożnie wyjąć żółtka. Ugotować groszek (2-3 minuty), odcedzić, wymieszać z podsmażoną cebulą, oliwą, koperkiem. Żółtka, groszek, tuńczyk rozdziabić widelcem i wymieszać z majonezem, doprawić sola i papryką do smaku. Wypełnić jajka tak powstałą pastą, posypać koperkiem, ew. mielonym pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.
English
Directions: Cook the eggs for about 6-7 minutes in salted water. Leave them to cool for a while and then drain them in cold water. Peel the eggs and cut them in halves. Delicately take off the egg yolks, smash them with a fork together with the tuna, cooked peas (cook them for 203 minutes), mayo, paprika, chopped dill, fried onion, salt and pepper. Fill in the empty half eggs with the tuna cream and sprinkle with fresh or dried dill. Serve with fresh bread.
Italiano
Come si fa: Cuocete le uova in acqua e sale per circa 6-7 minuti, lasciate riposare per un attimo. Poi subito immergetele in acqua fredda, sbucciatele e tagliatele a metà. Estrarre con delicatezza i tuorli e schiacciateli con una forchetta assieme con il tonno, i piselli lessi (2-3 minuti), cipolla rosolata, la maionese, la paprika, l'aneto e sale. Farcite le metà d'uovo con il composto al tonno. Spolverizzate di pepe macinato ed aneto tritato o secco e servite con il pane fresco.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Bene Insieme, marzo 2018, p. 7
Bene Insieme, marzo 2018, p. 7
No comments:
Post a Comment