Labels

27/04/2018

Ciasteczka z ciecierzycy - Chickpea Flour Cookies - Dolcetti con farina di ceci

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki:/Ingredients:/Ingredienti:
100 g maki z ciecierzycy/ 3.5 chickpea flour/ 100 g di farina di ceci
100 g mąki wieloziarnistej/ 3.5 oz multi grain flour/ 100 g di farina di multicereali
100 g mąki pszennej lub kukurydzianej/ 3.5 oz corn or all purpose flour/ 100 g di farina tipo 0
100-120 g oleju/ 3.5- 4 oz olive oil/ 100-120 g di olio d'olive
150 g cukru brązowego/ 5 oz brown cane sugar / 150 g di zucchero grezzo di canna
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
cukier z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia
skórka starta z 2 pomarańczy/ grated 2 orange peel/ buccia grattugiata di 2 arance
2 łyżki dżemu pomarańczowego/ 2 tbs orange marmalade/ 2 cucchiai di marmellata di arance
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (osoby, które prowadzą dietę bezglutenową, mogą zastąpić mąkę wieloziarnistą np. mąka ryżową lub kokosową). Z ciasta utworzyć kulki, jakie utworzą się nam nabierając łyżeczką do herbaty, włożyć je do małych, papierowych foremek lub ułożyć bezpośrednio na blasze i piec w 180°C przez ok. 8-10 minut. 

English
Method: Using all the ingredients knead the dough. Using a tea spoon, portion out your dough and roll small balls, place them in paper cupcake small forms or place them directly on baking sheet, allowing room for the cookies to spread out while baking. Bake at 350°F for about 8-10 minutes.

Italiano
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, utilizzando il cucchiaino da caffè, riempire con loro i piccoli pirottini oppure metterli direttamente su una placca. Alla fine facciamole cuocere nel forno già caldo a 180°C per 8-10 minuti circa (controllando regolarmente la cottura perché non si cuociano troppo).