Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

24/04/2018

Babka z orzechową koroną - Bundt Cake With Nut Topping - Ciambellina con glassa di noci

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki z zakwasem pszennym/ 8.8 oz self-raising flour/ 250 g di preparato pane, pizza e dolci
60 g masła/ 2 oz butter/ 60 g di burro
40 g oliwy lub oleju/ 1.5 oz olive oil/ 40 g di olio d'oliva
100 g śmietanki (roślinnej)*/ 3.5 oz (vegetable) cream/ 100 g di panna (vegetale)
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią/ 2 ts vanilla extract/ 2 bustine vaniglia
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale

*obojętnie jaka śmietanka, im tłustsza tym lepsza
+
Polewa/ Topping/ Glassa:
50 g masła/ 1.7 oz butter/ 50 g di burro
50 g siekanych orzechów/1.7 chopped nuts/ 50 g di noci o nocciole
50 g  cukru/ 1.7 oz sugar/ 50 g di zucchero
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella

Polski:
Wykonanie: Ubić masło, śmietankę i oliwę z cukrem i wanilią, potem dodać jajka, nadal ubijając. Przesiać mąkę, dodać do masy, szczyptę soli (i proszek do pieczenia, jeśli nie mamy zakwasu) i wymieszać na wolnych obrotach. Wlać do natłuszczonej formy babkowej z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 30 minut. Wyjąć i szybko zalać wierzch, wypełnić ewentualne pęknięcia,  polewą: masło i cukier rozpuścić na wolnym ogniu, wymieszać z orzechami  i cynamonem (albo wymieszać cukier z cynamonem i orzechami, posypać tym wierzch babki i polać roztopionym masłem). Babkę powtórnie wstawić do piekarnika na ok 5-10 minut, tak by powstała piękna orzechowa korona. Po wyjęciu z formy, nie układamy babki "do góry nogami", ze względu na koronę.

English
Method: Beat the butter, cream and olive oil with sugar, then add the eggs and gradually all the other ingredients and continue beating lightly. Pour batter into a bundt cake form. Bake at 360° F for about 30 minutes, then take off the form, pour over the topping (mix sugar, cinnamon and nuts, then pour melted butter over) and continue baking until done, i.e. about other 5-10 minutes. Take off the cake from the form when it is cooled down and do not turn it upside down (as we usually do with bundt cakes).  

Italiano
Come si fa: Montare a spuma il burro, la panna ed olio d'oliva con lo zucchero fino a rendere il composto cremoso. Poi unite le uova alla volta sbattendo a bassa velocità. Setacciate la farina e unite al composto a cucchiaiate con il sale e la vaniglia mescolando delicatamente.  Versare l'impasto in una teglia per il bundt cake. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 30 minuti e poi togliete dal forno versate la glassa: coprire la torta con lo zucchero con la cannella e le noci mescolati, poi versate il burro fuso e rimettete la torta al forno per altri 5-10 minuti.