Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/10/2014

Bakłażany w oleju/ Aubergines (egg plants) in olive oil/ Melanzane sott'olio



Toskański przepis mojej sąsiadki - My neighbour's Tuskan recipe - 

La toscana ricetta della mia vicina


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kilka małych bakłażanów/ several small aubergines/ qualche piccola melanzana
świeża bazylia/ fresh basil/ basilico fresco
1 peperoncino/ 1 peperoncino/ 1 peperoncino
2-4 ząbków czosnku/2-4 cloves garlic/ 2-4 spicchi d'aglio
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
sól do smaku, salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Umyte bakłażany kroimy wzdłuż, jak na fotografiach, prażymy je na patelni bez oleju, lub na grillu w piekarniku, przez kilka minut aż staną się miękkie i płaskie. Solimy je do smaku i układamy w naczyniu na przemian z bazylią, czosnkiem i odrobiną peperoncino lub innej ostrej papryki (według gustu). Przyciskamy widelcem i zalewamy oliwą z oliwek. Przechowujemy w lodówce. Podajemy do kanapek, wg uznania.




Italian and English versions soon...