Labels

20/10/2014

Bakłażany w oleju/ Aubergines (egg plants) in olive oil/ Melanzane sott'olio

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies


Toskański przepis mojej sąsiadki - My neighbour's Tuskan recipe - 

La toscana ricetta della mia vicina


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kilka małych bakłażanów/ several small aubergines/ qualche piccola melanzana
świeża bazylia/ fresh basil/ basilico fresco
1 peperoncino/ 1 peperoncino/ 1 peperoncino
2-4 ząbków czosnku/2-4 cloves garlic/ 2-4 spicchi d'aglio
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
sól do smaku, salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Umyte bakłażany kroimy jaknajcieniej wzdłuż, jak na fotografiach, prażymy je na patelni bez oleju, lub na grillu w piekarniku, przez kilka minut z każdej strony, aż wyparują i staną się płaskie. Solimy je do smaku i układamy w naczyniu na przemian z bazylią, czosnkiem i odrobiną peperoncino lub innej ostrej papryki (według gustu). Przyciskamy widelcem i zalewamy oliwą z oliwek. Przechowujemy w lodówce zalane oliwą. Podajemy do kanapek, wg uznania.




Italian and English versions soon...

No comments:

Post a Comment