Labels

15/10/2014

Białe trufle - White truffles - I tartufi bianchi


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1/2 szklanki wiórek kokosowych/ 1 cup coconut flour/ 1/2 di tazza di farina di cocco
5 łyżek płatków pszennych/ 5 tbs wheat flakes/ 5 tbs di fiocchi di grano tenero
50 g masła/ 50 g butter/ 50 g di burro
3-4 łyżki miodu pszczelego/ 3-4 tbs honey/ 3-4 cucchiai di miele
 migdały/ almonds/ mandorle
3 łyżki wódki lub wiśniówki/ 3 table spoons vodka/ 3 cucchiai di vodka
kilka suchych wafli/ several wafers/ qualche wafer

+
wiórki kokosowe do "panierowania"/ organic coconut flour/ farina di cocco

Wersja polska
Wykonanie:
Zmielić płatki z wiórkami i waflem, dodać masło, miód i wódkę, wymieszać na jednolitą masę. Uformować kuleczki, do kazdej włożyć cały migdał i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English version
Directions:
Grind to powder the wheat flakes and the coconut flour, add the butter, vodka and honey and mix well to form a dough.

Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. Insert one almond into each of the bolls and then roll them in coco flour. You can place them into paper cupcake liners. Keep in a cool place such as a fridge...

Versione italiana 
Come si fa:
Polverizzare i fiocchi, la farina di cocco ed infine unire il burro, la vodka, il miele per amalgamare l'impasto.

Creare con l'impasto delle palline, mettere dentro una mandorla e passarle nella farina di cocco.

Poneteli in dei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.