Labels

09/10/2014

Kokosanki mielone - Ground coco tea cakes - Dolcetti di cocco maccinato


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g wiórek kokosowych/ 250 g coco flakes/ 250 g di farina di cocco
200 g cukru trzcinowego/ 200 g cane sugar/ 200 g di zucchero di canna
4 białka/ 4 egg whites/ 4 albumi d'uovo
 wafel/ wafer/ wafer

Polski:
Wykonanie:
Cukier oraz wiórki kokosowe zmielić (np. w młynku do kawy). Ubić białka ze zmielonym cukrem mikserem, dodać zmielony kokos i wymieszać. Warto wykorzystać resztki wafla, pokruszone nawet, na małe kawałki nałożyć masę kokosowo-białkową. Upiec w 180° C wg gustu: a) na jasno złoty kolor b) na brązowo (uważać, by nie przypalić, by środek ciastka pozostał biały). Smacznego!

Takie kokosanki będą "zjadliwe" dla osób starszych i małych dzieci, którzy zazwyczaj narzekają na wchodzenie między zęby wiórek kokosowych i ze względów technicznych nie przepadają za tradycyjnymi kokosankami.

English:
Method:
Grind the coco flakes and the cane sugar (for example by means of a coffee grinder). Beat the whites with the ground sugar until stiff, add the ground coco flakes and mix well. Fill in small pieces of wafer with the coco cream and bake at 180° C/ 350° F  until a) golden b) golden brown (according to your preferences).

In this way these tea cakes remain easier to eat by elderly people and small children for whom chewing coco flakes might be a bit difficult.

Italian:
Come si fa:
Macinare lo zucchero e la farina di cocco (per esempio usando il macina-caffè). Sbattere gli albumi con lo zucchero macinato, aggiungere la farina di cocco macinata ed amalgamare. Mettere sui piccoli pezzi di wafer e cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano a) dorati b) marroni - come preferite.

Così i dolcetti saranno perfetti da masticare sia per i bimbi che per gli anziani e si ottiene un sapore un po' diverso da quello dei dolcetti con la farina e lo zucchero non macinati.