Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

17/10/2014

Pasztet z fasoli kolorowej/ Kidney beans pâté/ Paté di fagioli borlotti

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100 g fasolki kolorowej/ 4 oz kidney beans/ 100 g di fagioli borlotti
1 mała cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
2 ząbki czosnku/ 2 cloves garlic/ 2 spicchi d'aglio
1/2 kostki rosołowej/ 1/2 boullion cube/ 1/2 dado di brodo
2 łyżeczki majeranku/ 2 ts marjoram/ 2 cucchiaini di maggiorana
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
oliwa do smaku/ olive oil to taste/ olio d'oliva a piacere

Polski
Wykonanie: Ugotować, dzień wcześniej namoczoną, fasolkę. Zmielić lub zmiksować mikserem czy blenderem razem z cebulą i czosnkiem. Poddusić na patelce z kostką rosołową (dobrej jakości, inaczej wystarczy posolić), oliwą z oliwek i majerankiem.

Podawać jako pasta lub dip do pieczywa lub na ciepło z crostini lub brischette.

English 
Directions: Cook the beans. Grind or mix with a blender together with the onion and garlic. Fry with some olive oil, marjoram and cube for a while until the water evaporates. Serve with bread or crostini/ bruschette.

Italiano
Come si fa: Cuocere i fagioli (il giorno o qualche ora prima bagnare in acqua). Macinare o passare con il blender con la cipolla ed aglio. Mettere tutto su una padella con un po' d'olio d'oliva e aggiungere la maggiorana ed il dado. Girare qualche volta finché diventa denso.

Servire col pane o le bruschette/crostini.