Labels

17/10/2014

Pasztet z fasoli kolorowej/ Kidney beans pâté/ Paté di fagioli borlotti



Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100 g fasolki kolorowej/ 4 oz kidney beans/ 100 g di fagioli borlotti
1 mała cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
2 ząbki czosnku/ 2 cloves garlic/ 2 spicchi d'aglio
1/2 kostki rosołowej/ 1/2 boullion cube/ 1/2 dado di brodo
2 łyżeczki majeranku/ 2 ts marjoram/ 2 cucchiaini di maggiorana
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
oliwa do smaku/ olive oil to taste/ olio d'oliva a piacere

Wersja polska
Wykonanie:
Ugotować, dzień wcześniej namoczoną, fasolkę. Zmielić lub zmiksować mikserem czy blenderem razem z cebulą i czosnkiem. Poddusić na patelce z kostką rosołową (dobrej jakości, inaczej wystarczy posolić), oliwą z oliwek i majerankiem.

Podawać jako pasta lub dip do pieczywa lub na ciepło z crostini lub brischette.

English version
Directions:
Cook the beans. Grind or mix with a blender together with the onion and garlic. Fry with some olive oil, marjoram and cube for a while until the water evaporates. Serve with bread or crostini/ bruschette.

Versione italiana 
Come si fa:
Cuocere i fagioli (il giorno o qualche ora prima bagnare in acqua). Macinare o passare con il blender con la cipolla ed aglio. Mettere tutto su una padella con un po' d'olio d'oliva e aggiungere la maggiorana ed il dado. Girare qualche volta finché diventa denso.

Servire col pane o le bruschette/crostini.