Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

14/10/2014

Tort słonecznikowy - Sunflower cake - Torta ai semi di girasole

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Biszkopt/ Sponge cake/ Pandispagna
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
1 szklanka mąki pszennej tortowej/ 1 cup plain white flour/ 1 tazza di farina 00
1 łyżka mąki ziemniaczanej/ 1 tbs potato flour/ 1 cucciaio di fecola di patate
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1 paczka cukru waniliowego/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Warstwa słonecznikowa/ Sunflower seed layer/ Lo strato di girasole
250 g łuskanych ziaren słonecznika/ 8-9 oz peeled sunflower seeds/ 250 g di semi di girasole
125 g masła/ 4.4 oz butter/ 125 g di burro
4 łyżki mleka/ 4 tbs milk/ 4 cucchiai di burro
8 łyżek cukru/ 8 tbs sugar/ 4 cucchiai di zucchero

Masa kajmakowa/ Cream/ La crema
300 ml mleka/ 300 ml milk/ 300 ml di latte
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1/2 paczki cukru waniliowego/ 1 ts vanilla extract/ 1/2 bustina di vaniglia
170 g masła/ 6 oz butter/ 170 g di burro

Polski
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i dokończyć ubijanie. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać delikatnie na przemian z mąkami do piany z białek, najlepiej ręcznie, łyżką, mieszając równie delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Upiec w tortownicy w 200 °C (ok. 30-40 min.). Odstawiamy do ostudzenia, kroimy na 2 części. Spód namaczamy wódką lub wermutem, górę ciemnym likierem, np. wiśniowym.

Warstwa słonecznikowa
Masło, mleko i cukier rozpuścić, dodać słonecznik i podsmażyć delikatnie kilka minut, rozłożyć na papier do pieczenia i piec w 180 ° C przez około 10 minut na złoty kolor. Ostudzić. Pokruszyć.

Wlać mleko z cukrem na patelnię, grzać doprowadzając do wrzenia, mieszając często drewnianą łyżką do uzyskania gęstniejącej masy. Można nalać odrobinę na talerzyk, odczekać kilka minut, gdy masa z talerzyka nie wylewa się, oznacza, że jest gotowa, wtedy dodajemy masło i jeszcze chwilę mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

Mieszamy 2/3 pokruszonego słonecznika z piekarnika z 2/3 masy kajmakowej, dajemy na spód biszkoptu, przykrywamy. Górę smarujemy pozostałą masą i dekorujemy resztkami słonecznika. Smacznego!

English
Directions:
Sponge cake
Make the sponge cake using the ingredients given above. Leave it to cool down and cut it into 2 round layers. Soak the bottom layer with vodka e lemon juice and the upper layer with some red liquor (for example cherries liquor). Fill in the bottom layer with 2/3 of the cream mixed with 2/3 of the crushed seeds taken from the oven. Decorate the upper layer with the rest of the cream and the seeds.

Sunflower seed layer
Melt butter, milk and sugar in a frying pan, add the seeds and fry delicately for several minutes. Put it out onto a tin covered with baking paper and bake at 350 ° F for about 10 minutes until golden.

Pour milk with sugar and vanilla extract into a frying pan and cook until it becomes dense mixing it with a spoon so that it doesn't burn. When it is dense, add the butter and amalgamate it well to form a cream.

Italiano
Come si fa:
Prima fare il pandispagna. Quando diventa freddo, ma meglio dopo un giorno, potete tagliarlo con il filo, vengono 2 dischi. Bagnare tutti i due dischi con il Vermut o la vodka con succo di limone (il disco di sopra e potete bagnare con qualche liquore rosso, per esempio di amarena) e mettere 2/3 della crema con 2/3 dei semi di girasole dal forno. Decorare con il resto della stessa crema e il resto di semi di girasole dal forno .

Lo strato di girasole
Scogliere burro, latte e zucchero in una pentola, aggiungere i semi di girasole e farli soffriggere per qualche minuto. Mettere tutto su una teglia ricoperta con la carta forno e fate cuocere in forno pre-riscaldato a 180 ° C per circa 10 minuti finché i semi saranno dorati. 

Mettere il latte, lo zucchero e la vaniglia in una pentola e far cuocere delicatamente finché diventi denso girando ogni tanto. Alla fine aggiungere il burro ed amalgamarlo bene.