Labels

10/10/2014

Zapiekanka ziemniaczana z maślakami - Oven potatoes with slippery jacks - Patate con pinaroli al forno

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Grzyby/Mushrooms/ Fungi
300 g maślaków/ 10 oz slippery jacks/ 300 g di pinaroli
100 g pieczarek (najlepiej łąkowych)/ 3 oz mushrooms/ 100 g di prataioli
70 g masła/ 2.4 oz butter/ 70 g di burro
1 spora cebula/ 1 big onion/ 1 grande cipolla
sól do smaku/ salt to taste/ sale

Ziemniaki/ Potatoes/ Patate
ok 1 kg ziemniaków/ 35 oz potatoes/ 1 chilo di patate circa
250 g mozzarelli do pizzy/ 8.5 oz mozzarella for pizza/ 250 g di mozzarella per pizza
klika łyżek bułki tartej/ 3-4 tbs bread crumbs/ 3-4 cucchiai di pan grattugiato
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Maślaki myjemy, kroimy w kostkę razem z cebulą, podsmażamy na maśle, dusimy pod przykryciem, solimy do smaku. To samo czynimy z pieczarkami, przy czym smażymy i dusimy w osobnym rondelku (do pieczarek dodaję odrobinę majeranku). Ser do pizzy rozdrabiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, kładziemy pierwszą ich warstwę do foremki aluminiowej wysmarowanej tłuszczem (u mnie oliwa z oliwek). Solimy, nakładamy na ziemniaki pierw pieczarki i 1/3 maślaków, następnie część sera, przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, które znów solimy. Na ziemniaki kładziemy pozostałe maślaki, które przykrywamy serem i ostatnią, trzecią warstwą ziemniaków. Ziemniaki solimy i przykrywamy serem oraz bułką tartą (można na sam wierzch wiórki masła lub skropić oliwą). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez ok 40 minut, później pieczemy kolejne ok 30 minut na najniższym poziomie piekarnika, tak, by ziemniaki zmiękły.

English 
Directions: Wash the mushrooms, chop them, chop the onions and put them in a pan, add the butter and salt. Close your pan with a cover and simmer them until they are soft and the onion is translucent. Peel the potatoes, slice them finely and divide into 3 parts. Cover the aluminium form with olive oil and then place the first potato part-layer. Salt the potatoes to taste and put 1/2 of the mushrooms, cover them with some cheese and the second layer of the potatoes. Again salt them, place the rest of the mushrooms, cover them with some cheese and the last layer of the potatoes. Salt them, cover with the rest of the cheese and sprinkle the top with bread crumbs and some olive oil. Bake at 400 °F for about 40 minutes, then continue baking but place the form on the lowest possible level of your oven and wait until the potatoes become soft. 


Italian version asap...