Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

15/10/2014

Makaron z fasolką kolorową - Kidney beans pasta - Pasta ai fagioli borlotti


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g makaronu np. rurki/ 8.8 oz pasta eg penne or bucatini/ 250 g di penne rigate o bucatini
200 g fasolki kolorowej/ 7 oz kidney beans/ 200 g di fagioli borlotti
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
3 ząbki czosnku/ 3 cloves garlic/ 3 spicchi d'aglio
1/2 kostki rosołowej/ 1/2 boullion cube/ 1/2 dado di brodo
3 łyżeczki majeranku/ 3 ts marjoram/ 3 cucchiaini di maggiorana
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
oliwa do smaku/ olive oil to taste/ olio d'oliva a piacere

Wersja polska
Wykonanie:
Ugotować, dzień wcześniej namoczoną, fasolkę. Połowę zmielić lub zmiksować mikserem czy blenderem razem z cebulą i czosnkiem. Poddusić na patelce z kostką rosołową (dobrej jakości, inaczej wystarczy posolić) oliwą z oliwek i majerankiem. Wymieszać z pozostałymi, ugotowanymi fasolkami.

Ugotować makaron, wymieszać z sosem fasolowym. Podawać wg uznania, np. z parmezanem.

English version
Directions:
Cook the beans. Grind or mix with a blender half of them together with the onion and garlic. Fry with some olive oil, marjoram and cube for a while until the water evaporates. Mix with the rest of the cooked beans and serve with cooked pasta.

Versione italiana 
Come si fa:
Cuocere i fagioli (il giorno o qualche ora prima bagnare in acqua). Macinare o passare con il blender la metà dei fagioli con la cipolla e l'aglio. Mettere tutto su una padella con un po' d'olio d'oliva ed aggiungere la maggiorana e il dado. Girare qualche volta finché diventa denso. Aggiungere il resto dei fagioli cotti e mettere tutto insieme.

Cuocere la pasta al dente, servire con la salsa dei fagioli.