Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/10/2014

Trufle owsiano-słonecznikowe - Sunflower and oats truffles - Tartufi alla avena e girasole



Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 szklanka płatków owsianych/ 1 cup oat flakes/ 1 tazza di fiocchi di avena
4 łyżki otrębów owsianych/ 4 tbs oat bran/ 4 cucchiai di crusca d'avena
4-5 łyżek ziarna słonecznikowego/ 4-5 tbs sunflower seeds/ 4-5 tbs di semi di girasole
70 g masła/ 70 g butter/ 70 g di burro
1/3 szklanki cukru trzcinowego/ 1/3 cup cane sugar/ 1/3 tazza di zucchero di canna
garść orzechów i migdałów/ hanful nuts & almonds/ 40-50 g di noci & mandorle
2-3 łyżki miodu pszczelego/ 2-3 tbs bee honey/ 2-3 cucchiai di miele
1 łyżka kakao/ 1 table spoon cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
3 łyżki wódki lub wiśniówki/ 3 table spoons vodka/ 3 cucchiai di vodka
wiórki kokosowe do "panierowania"/ organic coconut flour/ farina di cocco

Polski
Wykonanie: Zmielić cukier trzcinowy, płatki, otręby, orzechy i migdały oraz słonecznik, dodać masło, kakao, wódkę, masę marcepanową i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kuleczki i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English
Directions: Grind to powder the sugar, oat flakes. oat bran nuts & almonds and sunflower seeds, add the butter, cocoa, vodka and mix well to form a dough.

Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. Then roll them in cocco flour. You can place them into paper cupcake liners. Keep in a cool place such as a fridge...

Italiano
Come si fa: Polverizzare lo zucchero di canna, i fiocchi, la crusca, le noci, le mandorle ed i semi di girasole ed infine unire il burro, la vodka, lo zucchero a velo e la pasta di mandorla per amalgamare l'impasto.

Creare con l'impasto delle palline e passarle nella farina di cocco.

Poneteli in dei pirottini e conservatele in frigorifero prima di servire.