Labels

09/10/2014

Sałatka z czerwonych buraczków - Beetroot salad - Insalata di barbabietole rosse

Smakołyki Angeli na Facebook
Przepis wg. mojej Mamy/ My Mum's recipe/ Ricetta di mia Mamma

Ta prosta, a przepyszna, sałatka składa się z gotowanych, potartych buraczków (najlepiej na najdrobniejszych oczkach), posolonych do smaku, z odrobiną soku z cytryny oraz kilkoma łyżeczkami mielonego kminku. Jeśli buraczki są mało słodkie, można ewentualnie pocukrować do smaku. Osobiście uwielbiam ją z klopsikami i gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

This simple and tasty salad is nothing else but cooked and grated beetroots, salted to taste, with some lemon juice and several tea spoons of ground caraway seeds. If our beetroots are not sweet enough, we can flavour our salad with a small amount of sugar. You can serve it with meatballs and boiled potatoes. 

Questa insalata è facilissima da fare, ma molto buona. Mi piace tanto con le polpette di carne e le patate lesse. Basta grattugiare delle barbe rosse (già cotte), aggiungere un pizzico di sale, un po' di succo di limone e qualche cucchiaino di semi di cumino macinati. Buon appetito!