Labels

24/10/2014

Serniczek z ricotty z migdałami - Ricotta and almonds cake - Torta di ricotta e mandorle


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina tipo 0
150 g cukru trzcinowego/ 5 oz cane sugar/ 150 g di zucchero di canna
150 g masła lub smalcu/ 5 oz butter or lard/ 150 g di burro o strutto
2 żółtka/ 1 egg yolks/ 2 tuorli
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1 cukier waniliowy/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1/2 startej skórki z cytryny/ 1/2 lemon peel/ 1/2 buccia di limone grattugiata
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Masa serowa/ Quark cheese filling/ Ripiendo di ricotta
500 g ricotty/ 17.5 oz ricotta/ 500 g di ricotta
200 g cukru trzcinowego/ 7 oz cane sugar/ 200 g di zucchero di canna
2 białka/ 2 egg whites/ 2 albumi
100 g migdałów lub orzechów/ 3.5 oz almonds or nuts/ 100 g di mandorle o noci
kilka kropel aromatu pomarańczowego/ 2 ts orange extract/ qualche goccia dell'aroma delle arance o fior d'arancia

Polska wersja
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru, wanilii, jajek i startej skórki z cytryny, wyrobić ciasto. Nie trzeba schładzać go w lodówce. Wyłożyć częścią ciasta foremkę o średnicy 24 cm.

Ser wymieszać z żółtkami, cukrem,  aromatem i pokrojonymi migdałami. Kto lubi może dodać też garść rodzynek. Ubić białka ze szczyptą soli i wymieszać z masą serową. Nałożyć ją na wyłożoną ciastem foremkę i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta.

Piec w 180° C przez ok. 40-45 minut. Podawać po ostudzeniu.

English version
Directions:
Knead a dough using the flour, sugar, eggs, grated lemon peel and vanilla. Fill in the base of your 24 diameter tin with 1/2 of the dough.

Mix the riccotta with the yolks, sugar and crushed almonds, orange extract and also with some raisins if you like. Beat the egg whites and unite them with the quark and place it onto the tin filled in with the first layer of the pastry and cover with the remaining part of the pastry. 

Bake at 180° C for about 40-45 minutes. Serve cooled down. 

Versione italiana
Come si fa:
Con la farina, le uova, lo zucchero, la vaniglia e la scorza grattugiata del limone lavorare l'impasto. Rivestire la base dello stampo da 24 cm con la metà dell'impasto.

Amalgamare la ricotta con i tuorli, lo zucchero, le mandorle tagliate, l'aroma (e le uvette a piacere). Sbattere gli albumi e mettere tutto insieme delicatamente. Mettere sul primo strato dell'impasto. Coprire con la seconda metà dell'impasto.

Cuocete in forno già caldo a 180 gradi per 40-45 minuti. Fate riposare la torta almeno qualche tempo prima di servirla.