Labels

26/10/2014

Ciasteczka orzechowo-owsiane - Nuts & oats tea cakes - Biscotti con le noci e fiocchi d'avena


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
130 g mąki pszennej/ 4.5 oz plain white flour/ 130 g di farina tipo 0
70 g orzechów włoskich lub laskowych/ 2.5 oz nuts/ 70 g di noci o nocciole
280 g płatków owsianych/ 10 oz oat flakes/ 280 g di fiocchi d'avena
130 g cukru trzcinowego/ 4.5 oz cane sugar/ 130 g di zucchero di canna
200 g masła / 7 oz butter/ 200 g di burro
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1 cukier waniliowy/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 cucchiaino di baking soda

Polska wersja
Wykonanie:
Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki, razem z siekanymi orzechami. Formować okrągłe ciasteczka bezpośrednio na blachę i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

English version
Directions:
Mix all the ingredients together with chopped nuts (you can choose your favourite nuts) and form round cookies. Bake at 400° F for about 15 minutes. Conserve in a tin. 

Versione italiana
Come si fa:
Tagliare le noci/nocciole e mettere tutti gli ingredienti insieme. Formare dei biscotti rotondi e cuocere in forno già caldo a 200 gradi per circa 15 minuti. Conservare in una scatola.