#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:1 kg jabłek/ 35 oz apples/ 1 chilo di mele
2-3 banany/ 2-3 bananas/ 2-3 banane
1/2 szklanki cukru trzcinowego/ 1/2 cup cane sugar/ 1/2 tazza di zucchero di canna
1 szklanka mąki/ 1 cup plain white flower/ 1 tazza di farina 00
1 szklanka grysiku/ 1 cup semolina/ 1 tazza di semola
1 szklanka bułki tartej/ 1 cup bread crumbs/ 1 tazza di pan grattuggiato
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts bakin powder/ 1 cucchiaio di lievito
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaio di cannella
1 łyżeczka przyprawy do piernika
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g burro
Polski
Wykonanie: Wymieszać mąkę z grysikiem, bułką tartą, cukrem i proszkiem. Wsypać 1/3 na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć jabłkami z bananami (startymi lub pokrojonymi, można je zmieszać z galaretką np. cytrynową), ułożyć pokrojone w plastry masło, posypać 1/3 suchego ciasta, nałożyć masło, resztę jabłek i posypać kolejną 1/3 sypkiego ciasta i przykryć plastrami masła i odrobiną cukru trzcinowego. Piec w 180 °C około godziny. Podawać ciepłe z lodami.
English
Directions: Mix the flour, baking powder, semolina and bread crumbs. Fill 1/3 of your tin with it, cover with grated apples and bananas and butter, put another 1/3 of the dry cake and again cover with the grated apples and butter and put the last 1/3 of the dry cake and cover it with butter and 2 tbs of cane sugar. Bake at 350 °F for about an hour. Serve warm with ice-cream.
Italiano
Come si fa: Mettere insieme farina, pan grattugiato, semola e lievito. Mettere 1/3 in una teglia imburrata, coprire con mele e banane grattugiate e 1/3 del burro, mettere l'altro terzo (1/3) dell'impasto secco e di nuovo ricoprire con le mele ed il burro ed alla fine mettere l'ultimo terzo (1/3) del'impasto secco. Mettere sopra il burro e 2 cucchiai dello zucchero di canna. Cuocere nel forno già caldo a 180 gradi per circa un ora. Servire caldo con i gelati.
No comments:
Post a Comment