Labels

16/10/2014

Sypane ciasto jabłkowo-bananowe - Apple & banana cake - Torta alle mele e banane


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kg  jabłek/ 35 oz apples/ 1 chilo di mele
2-3 banany/ 2-3 bananas/ 2-3 banane
1/2 szklanki cukru trzcinowego/ 1/2 cup cane sugar/ 1/2 tazza di zucchero di canna
1 szklanka mąki/ 1 cup plain white flower/ 1 tazza di farina 00
1 szklanka grysiku/ 1 cup semolina/ 1 tazza di semola
1 szklanka bułki tartej/ 1 cup bread crumbs/ 1 tazza di pan grattuggiato
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts bakin powder/ 1 cucchiaio di lievito
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaio di cannella
1 łyżeczka przyprawy do piernika
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g burro


Wersja polska
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z grysikiem, bułką tartą, cukrem i proszkiem. Wsypać 1/3 na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć jabłkami z bananami (startymi lub pokrojonymi, można je zmieszać z galaretką np. cytrynową), ułożyć pokrojone w plastry masło, posypać 1/3 suchego ciasta, nałożyć masło, resztę jabłek i posypać kolejną 1/3 sypkiego ciasta i przykryć plastrami masła i odrobiną cukru trzcinowego.

Piec w 180 °C około godziny. Podawać ciepłe z lodami.

English version
Directions:
Mix the flour, baking powder, semolina and bread crumbs. Fill 1/3 of your tin with it, cover with grated apples and bananas and butter, put another 1/3 of the dry cake and again cover with the grated apples and butter and put the last 1/3 of the dry cake and cover it with butter and 2 tbs of cane sugar.

Bake at 350 °F for about an hour. Serve warm with ice-cream.

Versione italiana 
Come si fa:
Mettere insieme farina, pan grattugiato, semola e lievito. Mettere 1/3 in una teglia imburrata, coprire con mele e banane grattugiate e 1/3 del burro, mettere l'altro terzo (1/3) dell'impasto secco e di nuovo ricoprire con le mele ed il burro ed alla fine mettere l'ultimo terzo (1/3) del'impasto secco. Mettere sopra il burro e 2 cucchiai dello zucchero di canna.

Cuocere nel forno già caldo a 180 gradi per circa un ora. Servire caldo con i gelati.






Źródło przepisu, The source of the recipe/ La ricetta originale