Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

16/10/2014

Sypane ciasto jabłkowo-bananowe - Apple & banana cake - Torta alle mele e banane

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kg  jabłek/ 35 oz apples/ 1 chilo di mele
2-3 banany/ 2-3 bananas/ 2-3 banane
1/2 szklanki cukru trzcinowego/ 1/2 cup cane sugar/ 1/2 tazza di zucchero di canna
1 szklanka mąki/ 1 cup plain white flower/ 1 tazza di farina 00
1 szklanka grysiku/ 1 cup semolina/ 1 tazza di semola
1 szklanka bułki tartej/ 1 cup bread crumbs/ 1 tazza di pan grattuggiato
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts bakin powder/ 1 cucchiaio di lievito
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaio di cannella
1 łyżeczka przyprawy do piernika
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g burro

Polski
Wykonanie: Wymieszać mąkę z grysikiem, bułką tartą, cukrem i proszkiem. Wsypać 1/3 na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć jabłkami z bananami (startymi lub pokrojonymi, można je zmieszać z galaretką np. cytrynową), ułożyć pokrojone w plastry masło, posypać 1/3 suchego ciasta, nałożyć masło, resztę jabłek i posypać kolejną 1/3 sypkiego ciasta i przykryć plastrami masła i odrobiną cukru trzcinowego. Piec w 180 °C około godziny. Podawać ciepłe z lodami.

English 
Directions: Mix the flour, baking powder, semolina and bread crumbs. Fill 1/3 of your tin with it, cover with grated apples and bananas and butter, put another 1/3 of the dry cake and again cover with the grated apples and butter and put the last 1/3 of the dry cake and cover it with butter and 2 tbs of cane sugar. Bake at 350 °F for about an hour. Serve warm with ice-cream.

Italiano 
Come si fa: Mettere insieme farina, pan grattugiato, semola e lievito. Mettere 1/3 in una teglia imburrata, coprire con mele e banane grattugiate e 1/3 del burro, mettere l'altro terzo (1/3) dell'impasto secco e di nuovo ricoprire con le mele ed il burro ed alla fine mettere l'ultimo terzo (1/3) del'impasto secco. Mettere sopra il burro e 2 cucchiai dello zucchero di canna. Cuocere nel forno già caldo a 180 gradi per circa un ora. Servire caldo con i gelati.