Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/09/2014

Ciastka twarogowe z owocami - Fruit tea cakes with quark - Dolcetti di formaggio quark e frutta


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Ciasto/Dough/Impasto
200 g twarogu/ 200 g (7 oz) quark (cottage cheese)/ 200 g di quark (formaggio)
200 g masła/ 200 g (7 oz) butter/ 200 g di burro
200 g mąki/ 200 g (7 oz) plain white flour/ 200 g di farina tipo 00
20 g cukru/ 20 g (0.7 oz) sugar/ 20 g di zucchero
starta skórka z cytryny organicznej/  grated organic lemon peel/  buccia di limone biologico
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale





Nadzienie/ Filling/ Ripieno
1 jabłko/ 1 apple/ 1 mela
1/2 brzoskwini/ 1/2 peach/ 1/2 di pesca
cynamon do smaku/ cinnamon to taste/ cannella a piacere
kilka migdałów/ several almonds/ qualche mandorla




Wersja polska
Wykonanie:
Wyrobić ciasto kruche, twarogowe, wstawić  na ok. 2 godziny do lodówki.

Owoce obrać i pokroić na małe kawałki, pokroić na jeszcze mniejsze migdały i wymieszać z odrobiną cynamonu.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na środek umieścić owoce i migdały, zlepić ręcznie i poprawić widelcem.

Piec w 180 ° C ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem.

English version
Directions:
Make a dough and leave it for about 2 hours in the fridge.

Peel the fruit and cut them into small pieces, chop the almonds and mix them together with a pinch of cinnamon.

Roll out the dough and carve cup-size circles, fill them in with fruit & almonds and cover well using a fork.

Preheat the oven to 350 ° F and bake for about 20 minutes. Serve with powdered sugar.

Versione italiana 
Come si fa:
Lavorare l'impasto e metterlo in frigo per circa 2 ore.

Sbucciare la frutta, tagliarla assieme con le mandorle. Spinare l'impasto e tagliare con una tazza dei circoli. Riempirle con la frutta e mandorle, chiudere con le dita o con una forchetta.

Cuocere nel forno già caldo a 180 ° C per circa 180 minuti. Servire con lo zucchero a velo.