Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

25/09/2014

Tort budyniowy "Rosina" - Birthday custard cake "Rosina" - Torta "Rosina"


Przepis mojej Teściowej
My Mother-in-law's recipe
Una ricetta di mia Suocera


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Biszkopt/ Sponge cake/ Pandispagna
7-8 jaj/ 7-8 eggs/ 7-8 uova
150 g mąki pszennej/ 5.3 oz plain white flour/ 150 g di farina 00
100 g mąki ziemniaczanej 3.5 oz potato flour/ 100 g di fecola di patate
250 g cukru/ 8 oz sugar/ 250 g di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito

Krem czekoladowy/ Chocolate cream/ Crema di cioccolato
1 gorzka czekolada/ 1 dark chocolate/ 1 cioccolato fondente
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli/
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
2 łyżki mąki pszennej/ 2 tbs white plain flour/ 2 cucchiai di farina 00
1/2 litra mleka/ 1/2 litre milk/ 1/2 litro di latte

Krem mleczny/ Milk cream/ Crema di latte
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli/
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
3 łyżki mąki pszennej/ 2 tbs white plain flour/ 2 cucchiai di farina 00
1/2 litra mleka/ 1/2 litre milk/ 1/2 litro di latte

Dodatki/ In addition/ Inoltre
wiśnie kandyzowane/ candid cherries/ ciliegie candite
Wermut/ Vermouth, Vermut

Wersja polska
Wykonanie

Biszkopt
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i dokończyć ubijanie. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać delikatnie na przemian z mąkami do piany z białek, najlepiej ręcznie, łyżką, mieszając równie delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Upiec w tortownicy w 200 °C (ok. 30-40 min.).

Upieczony biszkopt odstawić na dłuższy czas, najlepiej na noc. Przekroić dwukrotnie wzdłuż i nasączyć Wermutem obie części, przełożyć kremami i udekorować białym wraz z wiśniami lub czereśniami.

1. Krem czekoladowy
 Żółtka roztrzepać z mąką pszenną i 100 ml mleka.  Pozostałe mleko zagotować z cukrem i gorzką czekoladą. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i zagotować, jak budyń.

2. Krem mleczny
 Żółtka roztrzepać z mąką pszenną i 100 ml mleka.  Pozostałe mleko zagotować z cukrem (można dodać cukru waniliowego). Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i zagotować, jak budyń.

Gorący krem jasny (2/3) wylać na jeden placek i przykryć drugim, a gorący krem ciemny (cały) wylać na drugi placek i przykryć trzecim. Wierzch udekorować pozostałością białego kremu oraz wiśniami.

Italian version
Come si fa:
Prima fare il pandispagna. Quando diventa freddo, ma meglio dopo un giorno, potete tagliarlo con il filo, vengono 3 dischi. Bagnare tutti i tre dischi con il Vermut e poi mettere 2 creme. Decorare con la crema bianca e delle ciliegie candite.

La crema si fa ugualmente come la crema pasticcera con la differenza che usiamo gli ingredienti della ricetta nostra e mettiamo nel latte un cioccolato fondente per la crema al cioccolato.


English version soon ...