Labels

24/09/2014

Spaghetti w sosie z ikry pstrąga - Spaghetti with trout caviar - Spaghetti al sugo con uova di trota

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Dla 2 osób/ Serves 2/ Per 2 persone
200 g spaghetti lub bucatini/ 7 oz spaghetti or bucatini/ 200 g di spaghetti o bucatini
ok. 100 g ikry pstrąga/ 3.5 oz trout caviar/ 100 g uova di trota (circa)
1 ząbek czosnku/ 1 clove garlic/ 1 spicchio d'aglio
1/2 niedużej cebuli/ 1/2 small onion/ 1/2 cipolla piccola
2 niewielkie pomidory/ 2 small tomatoes/ 2 pomodori oblunghi
garść świeżej bazylii/ 2 oz fresh basil/ 1 ciuffo di basilico
łyżka masła/ tbs butter/ 1 cucchiaio di burro
oliwa z oliwek/ olive oil/ olio di oliva
sól/ salt/ sale

Marynata/To marinate/ Per marinare
5 kropli octu balsamicznego/ 5 drops balsamic vinegar/ 5 gocce di aceto balsamico
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 1 ts cane sugar/ 1 cucchiaino di zucchero di canna
1 łyżeczka soli/  1 ts salt/ 1 cucchiaino di sale
200 ml czerwonego wina/ 200 ml red wine/ 200 ml di vino rosso

Wersja polska
Wykonanie
Marynować ikrę w 200 ml wina (można też w białym winie, wtedy ikra nie zmieni koloru na czerwony), 1 łyżeczce soli, 1 łyżeczce cukru trzcinowego z 5 kroplami octu balsamicznego przez co najmniej 12 godzin (najlepiej zostawić na noc w lodówce).

Przygotować oliwę aromatyczną: posiekać bazylię z czosnkiem, zalać oliwą i posolić do smaku. Odstawić na kilka godzin.

Podsmażyć cebulę na maśle, dodać ikrę i pomidory, lekko podsmażyć. Ugotować makaron (na zdjęciach rureczki bucatini). Wymieszać z sosem ikrowo-pomidorowym oraz oliwą aromatyczną (ewentualnie bazylią). Podawać z tartym parmezanem.



Italian and English versions tomorrow...