Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

24/09/2014

Spaghetti w sosie z ikry pstrąga - Spaghetti with trout caviar - Spaghetti al sugo con uova di trota

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Dla 2 osób/ Serves 2/ Per 2 persone
200 g spaghetti lub bucatini/ 7 oz spaghetti or bucatini/ 200 g di spaghetti o bucatini
ok. 100 g ikry pstrąga/ 3.5 oz trout caviar/ 100 g uova di trota (circa)
1 ząbek czosnku/ 1 clove garlic/ 1 spicchio d'aglio
1/2 niedużej cebuli/ 1/2 small onion/ 1/2 cipolla piccola
2 niewielkie pomidory/ 2 small tomatoes/ 2 pomodori oblunghi
garść świeżej bazylii/ 2 oz fresh basil/ 1 ciuffo di basilico
łyżka masła/ tbs butter/ 1 cucchiaio di burro
oliwa z oliwek/ olive oil/ olio di oliva
sól/ salt/ sale

Marynata/To marinate/ Per marinare
5 kropli octu balsamicznego/ 5 drops balsamic vinegar/ 5 gocce di aceto balsamico
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 1 ts cane sugar/ 1 cucchiaino di zucchero di canna
1 łyżeczka soli/  1 ts salt/ 1 cucchiaino di sale
200 ml czerwonego wina/ 200 ml red wine/ 200 ml di vino rosso

Wersja polska
Wykonanie
Marynować ikrę w 200 ml wina (można też w białym winie, wtedy ikra nie zmieni koloru na czerwony), 1 łyżeczce soli, 1 łyżeczce cukru trzcinowego z 5 kroplami octu balsamicznego przez co najmniej 12 godzin (najlepiej zostawić na noc w lodówce).

Przygotować oliwę aromatyczną: posiekać bazylię z czosnkiem, zalać oliwą i posolić do smaku. Odstawić na kilka godzin.

Podsmażyć cebulę na maśle, dodać ikrę i pomidory, lekko podsmażyć. Ugotować makaron (na zdjęciach rureczki bucatini). Wymieszać z sosem ikrowo-pomidorowym oraz oliwą aromatyczną (ewentualnie bazylią). Podawać z tartym parmezanem.



Italian and English versions tomorrow...