Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/09/2014

Włoskie ciasto cytrynowe - Italian lemon cake - Torta al limone

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
Kruche ciasto/Shortcrust pastry/Pasta frolla
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
200 g mąki/ 200 g plain white flour/ 200 g di farina
100 g mączki ziemniaczanej/ 100 g potato flour/ 100 g di fecola di patate
120 g cukru/ 120 g sugar/ 120 g di zucchero
100 ml mleka/ 100 ml milk/ 100 ml di latte o latte di mandorla
100 ml oleju z oliwek lub płynnego masła/ 100 ml olive oil or liquid butter/ 100 ml di olio di oliva oppure burro morbido
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 tea spoons baking powder/ 2 cucchiaini di lievito per i dolci
skórka z połowy cytryny/ 1/2 lemon peel/ scorza di mezzo limone

Krem cytrynowy/ Lemon cream/ Crema pasticcera al limone
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di un limone
2 łyżki dżemu cytrynowego/ 2 table spoons lemon marmalade/ 2 cucchiai di marmellata di limone
70 g cukru/ 70 g sugar/ 70 g di zucchero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
200 ml mleka/ 200 ml milk/ 200 ml di latte
25 g mączki ziemniaczanej/ 25 g potato flour/ 25 g di fecola di patate

Polski
Wykonanie: Wyrobić ciasto kruche, schłodzić w lodówce i wyłożyć  połową ciasta wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę. Krem cytrynowy: dobrze wymieszać, w rondelku, jajko z cukrem, sokiem z cytryny i skórka z cytryny. Osobno wymieszać mączkę ziemniaczaną z mlekiem, po czym połączyć z masą jajeczną w rondelku. Wstawić rondelek na ciepłą płytę, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć masę kremową do miski, połączyć z dżemem cytrynowym. 
Tak powstałą masę nałożyć na pierwszą warstwę ciasta na tortownicy, rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią warstwę kremu cytrynowego. Można, do celów dekoracyjnych, polać niewielką ilością kremu na górną warstwę ciasta, tworząc wzór, np. cytrynkę. 
Piec w 170 ° C przez ok 50 minut. Smacznego.

Italiano:
Come si fa:
Mescolare tutti gli ingredienti e fare l'impasto. Stendere metà di questo impasto in una tortiera imburrata ed infarinata. Crema pasticcera al limone: In un pentolino, lontano dal fuoco, mescolare l'uovo con lo zucchero, il succo e la scorza di limone. Stemperare la fecola di patate con un po' di latte o latte di mandorla, poi unirla nel pentolino assieme al resto di latte di mandorla ed amalgamare. Trasferire la crema sul fuoco, mescolando per farla raddensare, e poi passiamola in una ciotola dove la uniremo alla marmellata. Farciamo la torta stendendo uno strato di crema, ricoprendo tutto con il resto della frolla. Cuocere nel forno già caldo a 170 ° C per circa 50 minuti. Buon appetito!