Labels

18/09/2014

Focaccia z Apulii - Focaccia from Apulia - Focaccia pugliese

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki/ 17.5 oz/ 500 g di farina 0
ok. 400 g ziemniaków/ 14 oz potatoes/ 400 g circa di patate
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 1 dado di lievito di birra fresco
5 łyżek oleju z oliwek/ 5 tbs olive oil/ 5 cucchiai d'olio d'oliva
pomidory lub pomidorki/ tomatoes/ pomodorini o pomodori oblunghi
sól/ salt/ sale
oregano/ oregano/ origano

Polski
Wykonanie: W zasadzie wykonanie jak w przypadku zwykłej focacci - z tą różnicą, że ziemniaki trzeba ugotować (proponuję na parze) i zmielić lub utłuc, wymieszać z mąką. Wodę z ziemniaków (w przypadku gotowania na parze będzie to akurat kubek wody po ziemniakach) wykorzystać do wyrabiania ciasta.  (Jak widać na zdjęciach, część focacci zrobiłam z rozmarynem, można nałożyć to, co chcemy). Smacznego!


English
Method: Just follow the focaccia recipe - the difference is that you must cook and then mash the potatoes, then mix them with the flour. You can use the potato water for kneading the dough.

Italiano
Come si fa: Si fa come la focaccia semplice , ma ovviamente bisogna lessare le patate in acqua salata oppure sotto vapore, quando sono tenere scolatele conservando l'acqua di cottura per impastare. Amalgamare le patate con la farina.