Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

12/09/2014

Ciasto urodzinowe - Birthday cake - Torta del compleanno

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Biszkopt/ Sponge cake/ Pan di Spagna
5-6 jaj/ 5-6 eggs/ 5-6 uova
200 g mąki tortowej/ 7 oz white plain flour/ 200 g di farina tipo 00
180 g cukru/ 7 oz sugar/ 180 g di zucchero
sok z połowy cytryny/ juice from 1/2 lemon / succo di 1/2 limone
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Poncz/ Punch/Punch
sok z połowy cytryny/ juice from 1/2 lemon / succo di 1/2 limone
kieliszek wódki/ a glass of vodka/ un bicchiere di vodka
3 łyżki cukru/ 3 tbs sugar/ 3 cucchiai di zucchero
200 ml wody/ 1 cup water/ 1 bicchiere d'acqua

Masa/ Cream/ Crema pasticcera
3 żółtka/ 3 yolks/ 3 tuorli
250 g cukru/ 8,8 oz sugar/ 250 g di zucchero semolato
70 g mąki/ 2,5 oz plain white flour/ 70 g di farina 00
800 ml mleka/ 800 ml milk/ 800 ml di latte
aromat waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
50 g masła/ 1.8 oz butter/ 50 g di burro

Polewa czekoladowa/ Chocolate glaze/ Glassa di cioccolato
1 czekolada gorzka lub mleczna/ 1 bar of your favourite chocolate/ 1 cioccolato                                                                                                     (il vostro preferito)
50 g masła/ 1.8 oz butter/ 50 g di burro
2-3 łyżki masła/ 2-3 tbs butter/ 2-3 cucchiai di burro
2-3 łyżki cukru/ 2-3 tbs sugar/ 2-3 cucchiai di zucchero

Dekoracja/ Decoration/ Decorazione
biała czekolada do wykonania  dekoracji/ white chocolate for decorating/ cioccolato bianco per decorazione


Polski
Wykonanie:

Biszkopt
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i dokończyć ubijanie. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać delikatnie na przemian z mąką do piany z białek, najlepiej ręcznie, łyżką, mieszając równie delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Upiec w tortownicy lub na blasze w 200 °C (ok. 30-40 min.).

Upieczony biszkopt odstawić na dłuższy czas, najlepiej na noc. Przekroić wzdłuż i nasączyć ponczem obie części, przełożyć masą i polać polewą i udekorować roztopioną biała czekoladą....

Poncz
Podane składniki rozpuścić w garnuszku na delikatnym ogniu, sok z cytryny można dodać na końcu, po wystudzeniu, by nie stracił wartości odżywczych.

Masa
Z mąki, wanilii i części cukru oraz mleka zrobić budyń. Odstawić do ostudzenia. Żółtka ubić (można dodać ich więcej, w wersji mniej oszczędnej jest ich nawet 9) z resztą cukru i masłem. Wymieszać z budyniem.

Polewa czekoladowa
Wszystkie składniki zagotować w rondlu, mieszając, aż zgęstnieją i powstanie konsystencja kajmakowa. Można sprawdzić czy jest gotowa, ulewając kroplę polewy na zimny talerzyk, ostudzić, jeśli się nie rozlewa, polewa jest gotowa.




English & Italian versions on request