Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/09/2014

Makaron z cukinią sycylijską tzw. cucuzza lunga - Pasta with cucuzza longa (courgettes [zucchini] from Sicily) - La pasta con la cucuzza longa (zucchina lunga) siciliana

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kawałek tzw. długiej cukinii* / a piece of a long courgette (zucchini) from Sicily/ un po' di zucchina lunga (cucuzza longa/lunga)
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 lub 2 jajka/ 1 or 2 eggs/ 1 o 2 uova
250 g makaronu wg gustu, np. rurki/ 250 g pasta (for example penne)/ 250 g di pasta come le penne, penne rigate etc.
olej z oliwek / olive oil/ olio di oliva
ok. 50 g sera do smaku/ about 50 g grated cheese such as Parmesan/ formaggio

* Cukinia "cucuzza longa"  ma dość podobną konsystencję i smak do polskiej cukinii.

Polski
Wykonanie: Zdjąć skórkę z cukinii. Pokroić cukinię, podsmażyć z cebulką na oliwie wraz z 1/4 kostki bulionu lub posolić do smaku. Zmiksować w blenderze lub mikserze wraz z jajkiem/jajkami.  Ugotować makaron al dente, lub jak kto woli, całość jeszcze gorącą wymieszać z cukinią zmiksowaną oraz tą "plasterkowaną" lub kostkowaną i jajkiem ew. jajkami surowymi (najlepiej swojskimi), danie posypać dowolnym serem.

English 
Directions: Peel the courgette. Cut it  chop the onion into pieces about 1 cm (1/2 in.), saute courgettes and onion together in a medium skillet over medium heat until courgettes are soft and onion is translucent. Blend it well with an egg/eggs. Meanwhile cook the pasta al dente and drain. Mix the hot pasta and the blended cream.  Serve with your favourite cheese for example Parmesan.

Italiano
Come si fa: Sbucciare la cucuzza. Tagliarla e farla soffriggere, in una padella, dolcemente in olio con una cipolla media. Aggiungere l'uovo (le uova) e mischiare tutto col blender o mixer. Intanto si farà cuocere della pasta corta (penne, penne rigate etc.) ed a cottura ultimata, si mescolerà la pasta con la crema e si servirà con il formaggio preferito.