Labels

01/09/2014

Makaron z cukinią sycylijską tzw. cucuzza lunga - Pasta with cucuzza longa (courgettes [zucchini] from Sicily) - La pasta con la cucuzza longa (zucchina lunga) siciliana

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kawałek tzw. długiej cukinii* / a piece of a long courgette (zucchini) from Sicily/ un po' di zucchina lunga (cucuzza longa/lunga)
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 lub 2 jajka/ 1 or 2 eggs/ 1 o 2 uova
250 g makaronu wg gustu, np. rurki/ 250 g pasta (for example penne)/ 250 g di pasta come le penne, penne rigate etc.
olej z oliwek / olive oil/ olio di oliva
ok. 50 g sera do smaku/ about 50 g grated cheese such as Parmesan/ formaggio

* Cukinia "cucuzza longa"  ma dość podobną konsystencję i smak do polskiej cukinii.

Polski
Wykonanie: Zdjąć skórkę z cukinii. Pokroić cukinię, podsmażyć z cebulką na oliwie wraz z 1/4 kostki bulionu lub posolić do smaku. Zmiksować w blenderze lub mikserze wraz z jajkiem/jajkami.  Ugotować makaron al dente, lub jak kto woli, całość jeszcze gorącą wymieszać z cukinią zmiksowaną oraz tą "plasterkowaną" lub kostkowaną i jajkiem ew. jajkami surowymi (najlepiej swojskimi), danie posypać dowolnym serem.

English 
Directions: Peel the courgette. Cut it  chop the onion into pieces about 1 cm (1/2 in.), saute courgettes and onion together in a medium skillet over medium heat until courgettes are soft and onion is translucent. Blend it well with an egg/eggs. Meanwhile cook the pasta al dente and drain. Mix the hot pasta and the blended cream.  Serve with your favourite cheese for example Parmesan.

Italiano
Come si fa: Sbucciare la cucuzza. Tagliarla e farla soffriggere, in una padella, dolcemente in olio con una cipolla media. Aggiungere l'uovo (le uova) e mischiare tutto col blender o mixer. Intanto si farà cuocere della pasta corta (penne, penne rigate etc.) ed a cottura ultimata, si mescolerà la pasta con la crema e si servirà con il formaggio preferito.