Labels

23/09/2014

Zupa pomidorowa bez mięsa - Tomato soup for vegetarians - Minestrone al pomodoro senza la carne



Przepis mojej Mamy
My Mum's recipe
La ricetta di mia Mamma


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
na ok. 2 litry wody/ for about 2 litres of water/ per 2 litri d'acqua circa
2-3 pomidory/ 2-3 tomatoes/ 2-3 pomodori
kilka łyżek przecieru pomidorowego/ several ts tomato puree/ qualche cucchiaio di passata di pomodoro
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
2 łyżki masła/ 2 tbs butter/ 2 cucchiai di burro
mała gałązka selera/ a small piece if celery/ un piccolo rametto di sedano
1 mała marchewka/ 1 small carrot/ 1 piccola carota
kawalek korzenia pietruszki/ a small piece of parsnip
kostka rosołowa roślinna/1 vegetable cube / 1 dado di brodo vegetale
majeranek i sól do smaku/ marjoram & salt to taste/ maggiorana e sale a piacere
kilka łyżek ryżu/ several tbs rise/ qualche cucchiaio di riso
pietruszka/ parsley/prezzemolo
(lubczyk/lovage/ levistico)


Wersja polska
Wykonanie
Doprowadzić wodę do wrzenia. W międzyczasie pokroić pomidory i cebulkę, podsmażyć na maśle, dodać przecieru (ilość, wg upodobania), wszystko zmiksować blenderem/mikserem.

Do gotującej się wody wrzucić kostkę (zamiast kostki, można doprawić zupę magą itp.), ryż i pokrojoną w kostkę marchew, kawałek korzenia pietruszki. Kiedy ryż będzie już ugotowany, dodać nasze zmiksowane pomidory, majeranek i seler, podgotować krótką chwilę, doprawić solą do smaku. Podawać ze śmietaną i posypać pietruszką (na zdjęciu bez pietruszki, gdyż nie miałam) i/lub lubczykiem.









English and Italian versions soon...