Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

25/09/2014

Trufle pszenno-owsiane - Wheat and oats truffles - Tartufi alla avena e grano


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
130 g  płatków pszennych/  4.5 oz wheat flakes/ 130 g di fiocchi di grano tenero
130 g  płatków owsianych/  4.5 oz oat flakes/ 130 g di fiocchi di avena
50 g masy marcepanowej/ 50 g almond paste/ 50 g pasta di mandorla
70 g masła/ 70 g butter/ 70 g di burro
migdały/ almonds/ mandorle
30 g  cukru pudru/ 1/2 cup powdered sugar/ 1/2 tazza di zucchero a velo
1 łyżka kakao/ 1 table spoon cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
4 łyżki Krupniku lub wódki/ 4 table spoons vodka/ 4 cucchiai di vodka

Wersja polska
Wykonanie:
Płatki zmielić,  dodać masło, cukier, kakao, wódkę, masę marcepanową, pokruszone migdały i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kuleczki. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English version
Directions:
Grind to powder the oats & wheats, add the butter, cocoa, sugar, vodka and almond paste and mix well to form a dough.

Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. You can place them into paper cupcake liners.

Versione italiana 
Come si fa:
Polverizzare i fiocchi ed unire il burro, la vodka, lo zucchero a velo e la pasta di mandorla per amalgamare l'impasto.

Creare con l'impasto delle palline. Poneteli in dei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.