Labels

25/09/2014

Trufle pszenno-owsiane - Wheat and oats truffles - Tartufi alla avena e grano


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
130 g  płatków pszennych/  4.5 oz wheat flakes/ 130 g di fiocchi di grano tenero
130 g  płatków owsianych/  4.5 oz oat flakes/ 130 g di fiocchi di avena
50 g masy marcepanowej/ 50 g almond paste/ 50 g pasta di mandorla
70 g masła/ 70 g butter/ 70 g di burro
migdały/ almonds/ mandorle
30 g  cukru pudru/ 1/2 cup powdered sugar/ 1/2 tazza di zucchero a velo
1 łyżka kakao/ 1 table spoon cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
4 łyżki Krupniku lub wódki/ 4 table spoons vodka/ 4 cucchiai di vodka

Wersja polska
Wykonanie:
Płatki zmielić,  dodać masło, cukier, kakao, wódkę, masę marcepanową, pokruszone migdały i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kuleczki. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English version
Directions:
Grind to powder the oats & wheats, add the butter, cocoa, sugar, vodka and almond paste and mix well to form a dough.

Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. You can place them into paper cupcake liners.

Versione italiana 
Come si fa:
Polverizzare i fiocchi ed unire il burro, la vodka, lo zucchero a velo e la pasta di mandorla per amalgamare l'impasto.

Creare con l'impasto delle palline. Poneteli in dei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.