Labels

19/09/2014

Kotleciki z bakłażana w śmietanie - Aubergine (eggplant) cutlets with cream - Cotolette di melanzana con la panna

Smakołyki Angeli via Facebook


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 bakłażan/ 1 aubergine (eggplant)/ 1 melanzana
1-2 łyżki śmietany/ 1-2 tbs cream/ 1 -2 cucchiai di panna
1-2 łyżki mąki/ 1-2 tbs plain white flour/ 1 -2 cucchiai di farina
kilka plasterków sera (u mnie ser owczy pecorino)/ slices of cheese such as pecorino/ qualche pezzo di formaggio, per esempio pecorino
sól do smaku/ salt to taste/ sale q. b.
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per friggere

Wersja polska
Wykonanie
Solimy ugotowane wcześniej na parze plastry bakłażana, obtaczamy w mące, śmietanie i podsmażamy jak kotlety na patelni, układamy na nie plastry sera, przekladamy na drugą stronę i jeszcze lekko podsmażamy. Podajemy z chlebem, focaccią itp.

English version
Method:
Cook sliced egg plans using vapour technology, salt them to taste, roll in flour and then cream. Fry delicately as if they were meat cutlets, cover with your favourite cheese and serve with bread or focaccia.

Versione italiana
Come si fa:
Mettere un po' di sale sui pezzi di melanzana cotta a vapore, girarli nella farina e poi nella panna, soffriggere delicatamente in una padella con l'olio, coprire con piccoli strati di formaggio. Servire con pane o focaccia.