Labels

25/03/2014

Ambasador/ Ambassador/ L'ambasciatore

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/Ingredienti:

250 g masła/ 250 g  butter/ 250 g  burro
1/2 szklanki mleka np. roślinnego/ 1/2 cup plant milk / 1/2 tazza di latte vegetale
2 szklanki cukru/ 2 cups sugar/ 2 tazze dello zucchero
4 łyżki kakao/ 4 soup spoons cocoa/ 4 cucchiai di cacao
4- 3 jajka/ 4- 3 eggs/ 4- 3 uova
2 szklanki mąki orkiszowej/ 2 cups spelt flour/ 2 tazze di farina di farro
1 płaska łyżka proszku do pieczenia/ 1 soup spoon baking powder/ 1 cucchiaio di lievito per i dolci
1 torebka cukru waniliowego/ vanilla/ 1 bustina di vaniglia

Polski
Wykonanie: Mleko np. roślinne, masło, cukier, cukier waniliowy, kakao podgrzewamy na wolnym ogniu i odstawiamy do ochłodzenia. Odlewamy pół szklanki masy na polewę. Dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy delikatnie mieszając. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ambasador pieczemy ok 45 minut w 200°. C. Upieczony polewamy odstawioną wcześniej polewą. Można ponacinać ciasto, żeby polewa lepiej wchłonęła się i udekorować ciasto orzechami lub kokosem. 

Swą nazwę ciasto zawdzięcza pewnemu czarnoskóremu ambasadorowi któregoś z Afrykańskich krajów....

Używam czasem keksówkę o wymiarach 35 cm na 12 cm:



Ciasto skatalogowane na moim blogu Lokalne smakołyki. - Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z.

English 
Directions: Put the butter, plant milk, sugar, vanilla, cocoa into a pot and make it melt or even boil in a medium skillet over medium heat, then leave it apart until it cools down. 

Before adding all the other ingredients (apart from the egg whites), that is flour with baking powder and yolks, leave 1/2 cup of this cream for covering the final baked cake.

Beat the egg whites and mix them with the batter delicately. You can use a baking tin of 35 cm/12 cm as shown in the photo above. 

Bake at 200°C (375° F) for about 45 minutes. Decorate the cake with the batter left before for this purpose and sprinkle some nuts or coconut flour on the top of the cake.

Italiano
Come si fa: Devi far bollire il latte con la margarina, il cacao, lo zucchero e la vaniglia. Lascia 1/2 della tazza per poter decorare la torta già fatta. Aggiungi tutti gli altri ingredienti tranne gli albumi. Devi sbattere gli albumi ed aggiungerli alla fine mescolando delicatamente. Si cuoce la torta nel forno caldo di 200 gradi per circa 45 minuti. La torta ancora calda si decora con la crema che hai lasciato nella tazza e qualche noce o la farina di cocco. (Uso la teglia di 35 cm/12 cm, come nella foto di sopra). 

Wersja ambasadora z kokosem/ The version with flake coconut/ La versione con la farina di cocco


Warstwa kokosowa/ Coconut layer/ Lo strato di cocco 
200 g kokosu/ 200g flake coconut (2 cups)/ 200 g di cocco
200 g cukru/ 200 g sugar (1 cup)/ 200 g di zucchero
4- 3 białka/ 4- 3 egg whites/ 4- 3 albumi

Mikserem ubić białka z cukrem, dodać kokos, wymieszać. 

Nałożyć na blaszkę pierw warstwę ambasadora, później kokosową, przykryć warstwą ambasadora i upiec. 

Beat the egg whites in a free standing electric mixer with a paddle attachment or use a handheld electric whisk) on rapid speed, add sugar and beat again to stiff peaks, add flake coconut and mix with a spoon. 

First put the ambassador layer, then the egg whites and cover with the ambassador layer and bake. 

Sbattere gli albumi con lo zucchero, aggiungere la farina di cocco e mischiare bene.

Sulla teglia mettere prima l'impasto dell'ambasciatore, lo strato di cocco e coprire con il resto del'impasto dell'ambasciatore, cuocere. 

No comments:

Post a Comment