Labels

06/03/2014

Zupa krem z cukinii - Courgette (zucchini) soup - La passata cremosa con le zucchine


Polish/English/Italian
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
2- 3  cukinie / 2-3  courgettes (zucchini) / 2-3 zucchine
1 cebula / 1 onion / 1 cipolla
1 marchew/ 1 carrot / 1 carrota
kilka ząbków czosnku / several garlic / qualche pizzicho d'aglio
1/3 korzenia pietruszki/ 1/3 parsley root/ un po' di prezzemolo
 kawałek selera / a bit of celeriac/ sedano quanto volete
kilka ziemniaków / several potatoes / qualche patata
kawałek pora (opcjonalnie) / a bit of leek (optionally)/ un pezzo di porro
sól/ salt/ sale
magi
trochę masła/ a bit of butter/ un po' di burro
kminek, majeranek itd / spices/ spezie
zielona pietruszka/ parsley leaves lub koperek/ dill



Wykonanie:
Przyrządzamy jak zupę z porów, tylko zamiast porów podsmażamy na cebulce pokrojoną cukinię, nie ściągamy skórki. Ilość cukinii w zależności od wielkości, jeśli mamy bardzo duże cukinie, wystarczy jedna. Podawać z grzankami.

ENGLISH VERSION
Directions:
Cook like the leek soup, but instead of frying leeks with onion, chop the courgettes (zucchini) and fry them in oil or butter over medium heat until the onions are translucent and the zucchini (courgettes) soft. (The amount of courgettes depends on their dimension, if yours are big, you can use only one). Serve with croutons.