Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/03/2014

Szybkie ciasto owocowe tudzież babeczki - Quick fruit cake - La torta veloce o i dolcetti con la frutta

Smakołyki Angeli na Facebooku

Przepis rodem z Burzenina k. Sieradza* - Polish recipe from Burzenin - Ricetta polacca di Burzenin

Składniki:
5 jajek
5 łyżek oleju
100 gr masła/margaryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia (oryginalnie 1 łyżka, ale dla zdrowia lepiej 1 łyżeczka, wyrasta wyśmienicie)
owoce sezonowe, mrożone, suszone jak np. daktyle, figi, orzechy
2 łyżki cukru i 2 łyżki bułki tartej do owoców

Wykonanie: Żółtka ubić z połową cukru, olejem i masłem/margaryną. Dodać śmietanę i mąkę z proszkiem, następnie białka ubite z resztą cukru i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć owoce wymieszane z cukrem i bułką tartą (na zdjęciach są to truskawki, a ciasto wlałam, nie na blaszkę tylko do papierowych foremek). Piec w 180°C. Gdy wystygnie polać lukrem.

Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
odrobina alkoholu, np wódki, dla konserwacji

Wykonanie: Mleko zagotować, połączyć z alkoholem, dodawać porcjami do cukru pudru, do uzyskania masy o konsystencji majonezu. Ciepłym lukrem polać upieczone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.

Szczypta Burzenina - źródło przepisu. Ciasto skatalogowane na moim blogu - katalogu kulinarnym z miast i miasteczek Polski i świata: LOKALNE SMAKOŁYKI



For the English/Italian versions FILL IN THE CONTACT FORM.