Labels

06/03/2014

Zupa krem z brokułów - Broccoli soup - La passata cremosa con i broccoli




Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
2 małe brokuły / 2 small broccoli/ 2 piccoli broccoli
1 cebula / 1 onion / 1 cipolla
1 marchew/ 1 carrot / 1 carota
kilka ząbków czosnku / some garlic / qualche pizzicho d'aglio
1/3 korzenia pietruszki/ 1/3 parsley root/ un po' di prezzemolo
 kawałek selera / a bit of celeriac/ sedano quanto volete
 kawałek pora / a bit of leek to taste/ porro quanto volete
1-3 ziemniaków / 1-3 patatoes / 1-3 patate
sól/ salt/ sale
magi lub bulion/ broth or buillion/ brodo
trochę masła/ a bit of butter/ un po' di burro
kminek, majeranek itd / spices/ spezie
zielona pietruszka/ parsley leaves or dill/ prezzemolo oppure aneto


Wersja polska
Wykonanie:
Zeszklić pokrojoną cebulę na maśle. Ugotować w wielkim garnku wodę, wrzucić wszystkie warzywa (obrane oczywiście),  za wyjątkiem cebulki i czosnku, zielonej pietruszki czy zielonego selera, rosół lub bulion. Można je "byle jak" pokroić. Na koniec dodać cebulkę z masłem, czosnek i przyprawy, zaparzyć, nie trzeba już gotować. Całość zmiksować mikserem. Podawać z jogurtem greckim lub śmietaną i ewentualnie grzankami.. MNIAM MNIAM ;)


English version:
Directions:
Cut the onion, fry it with the butter using a frying pan. Make boil some water (the amount depends on your preferences) in a big soup dish, add the vegetables (peeled before of course) except the onion, garlic and the spices as you need to add them at the end of cooking. Mix everything and serve with Greek yoghurt or cream and croutons. Yummie!