Labels

28/03/2014

Lody czekoladowe - Chocolate ice cream - I gelati al ciocolato


Polish/English/Italian:
Składniki/Ingredienti/Ingredients:
200 g mleka/ 200 g (¾ cup) milk*/ 200 g di latte
150 g cukru/ 150 g (¾ cup) sugar/ 150 g di zucchero
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej/ 100 g (3½  ounces) milk or dark chocolate/ 100 g di cioccolato al latte o cioccolato fondente
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo

* You can use whole milk, semi skimmed milk or skimmed milk, it depends on you. I usually use semi skimmed milk. 

Polish version
Wykonanie:
Jajko dobrze umyć, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Zmiksować wszystkie składniki, czekoladę można wcześniej rozpuścić. Wlać do maszynki do lodów, lub wstawić do zamrażalnika (ale trzeba wiele razy mieszać, tj. otwierać zamrażalkę, mieszać, za jakiś czas powtórzyć tę czynność aż do uzyskania pożądanego efektu). Podać z likierem jajecznym.

English version
Wash well the egg with boiling hot water. Melt the chocolate in a double boiler, making sure the chocolate does not touch water. Let cool slightly. 
   Mix or blend all the ingredients. To cool down the ice-cream mixture use your ice cream machine until cream is ready. Alternatively leave it in a bowl and put it into in the freezer stirring the ice-cream (many times, breaking up frozen chunks) until it is good, about 3 hours. Serve with egg liqueur such as such as egg nog liqueur or any other creamy liqueur. 

Italian version
Come si fa:
Lavare bene l'uovo con l'acqua bollente. Lavorare con il mixer o blender tutti gli ingredienti. Mettere nella gelatiera o direttamente nel freezer e girare tantissime volte. Servire con zabaione o zabaione al Marsala o qualche liquore cremoso.