Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

25/03/2014

Makaron z cukiniami po neapolitańsku, Pasta With Courgettes (Zucchini) From Naples, Pasta con le zucchine alla napoletana

Smakołyki Angeli na Facebooku  
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
2 cukinie/ 2 courgettes (zucchini)/ 2 zucchine
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 lub 2 jajka/ 1 or 2 eggs/ 1 o 2 uova
250 g makaronu wg gustu/ 250 g pasta/ 250 g di pasta preferita
olej z oliwek / olive oil/ olio di oliva
ok. 50 g sera do smaku/ about 50 g grated cheese such as Parmesan/ formaggio

Polski
Wykonanie: Pokroić cukinie wzdłuż na pół, później znów na pół, tak, żeby kawałki miały długość ok 4 cm, podsmażyć z cebulką na oliwie, ugotować makaron al dente, lub jak kto woli, całość jeszcze gorącą wymieszać z cukinią i jajkiem ew. jajkami surowymi (najlepiej swojskimi), danie posypać dowolnym serem.

Przepis skatalogowany na Lokalnych smakołykach (moim blogu katalogu przepisów kulinarnych miast i wsi od A do Z,  z Polski i z zagranicy)

English
Directions: Cut the courgettes into matchsticks of about 4 cm (1 1/2 in.) long, chop the onion into pieces about 1 cm (1/2 in.), saute courgettes and onion together in a medium skillet over medium heat until courgettes are soft and onion is translucent. Meanwhile cook the pasta al dente and drain. Mix the hot pasta  and vegetables with the egg/s. Serve with your favourite cheese, for example Parmesan.


Italiano

Come si fa: Tagliare le zucchini nel senso della lunghezza, prima metà, poi ancora a metà. Tagliarle ancora della lunghezza di circa 4 cm. Farle soffriggere, in una padella, dolcemente in olio con una cipolla media. Intanto si farà cuocere della pasta corta (penne, penne rigate, calamarata etc.) a cottura ultimata si mescolerà la pasta con le zucchine e, infine si verserà sul tutto un uovo (o 2 uova) battuto con il formaggio preferito, far rapprendere l’uovo a fuoco vivo, mescolando.

(Makaron "calamarata" z okolic Neapolu/
 The pasta "calamarata" produced near Naples/
La pasta calamarata di Napoli)
Bucatini 

Źródło:/Source:/La ricetta originale: