Labels

07/03/2014

Chleb wójtowski - Polish bread - Il pane polacco

Smakołyki Angeli na Facebook
Składniki na rozczyn:
100 g drożdży
5 łyżeczek cukru
ok. 1/3 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mąki pszennej

Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej lub pszenno-żytniej
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3 szklanki ciepłej wody
nasiona: dyni, słonecznika, siemienia lnianego oraz mak do posypania



Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić w misce z ciepłą wodą, dodać cukier i mąkę. Wymieszać. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać sól, pieprz oraz nasiona. Wsypać mąkę i wlać wodę. Dokładnie wymieszać. Wyrabiać tak długo drewnianą łyżką, aż ciasto przestanie się kleić i będzie błyszczące. Ciasto wyłożyć do foremek wysmarowanych smalcem i wysypanych pszenną mąką. Wierzch posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 180-200° C. Foremki wstawić do piekarnika na ok. 50 minut. Upieczone bochenki wyłożyć na lniane ściereczki, wierzch chlebów posmarować zimną wodą.



Źródło przepisu:



English/Italian version soon...