Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/03/2014

Chleb wójtowski - Polish bread - Il pane polacco

Smakołyki Angeli na Facebook
Składniki na rozczyn:
100 g drożdży
5 łyżeczek cukru
ok. 1/3 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mąki pszennej

Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej lub pszenno-żytniej
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3 szklanki ciepłej wody
nasiona: dyni, słonecznika, siemienia lnianego oraz mak do posypania


Wykonanie: Drożdże rozprowadzić w misce z ciepłą wodą, dodać cukier i mąkę. Wymieszać. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać sól, pieprz oraz nasiona. Wsypać mąkę i wlać wodę. Dokładnie wymieszać. Wyrabiać tak długo drewnianą łyżką, aż ciasto przestanie się kleić i będzie błyszczące. Ciasto wyłożyć do foremek wysmarowanych smalcem i wysypanych pszenną mąką. Wierzch posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 180-200° C. Foremki wstawić do piekarnika na ok. 50 minut. Upieczone bochenki wyłożyć na lniane ściereczki, wierzch chlebów posmarować zimną wodą.



English/Italian versions on request....


Źródło przepisu: