Labels

28/03/2014

Orzechowiec na kruchym spodzie - Walnut tart - Crostata con noci caramellate

Smakołyki Angeli na Facebook

 Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
310 g mąki/ 310 g plain flour/ 310 g di farina 00
140 g masła/ 140 g butter/ 140 g di burro
230 g cukru/ 230 g sugar/ 230 g di zucchero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1 żółtko/ 1 yolk/ 1 tuorlo
paczka cukru waniliowego/ 2 teaspoons of vanilla extract/ una bustina di vaniglia
1 cytryna/ 1 lemon/ 1 limone
1 łyżki miodu/ 3 soupspoons honey/ 3 cucchiai di miele
100 g śmietany/ 100 g cream/ 100 g di panna
180 g orzechów włoskich/ 180 g walnuts/ 180 g di noci

Polish version
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru (110 g), wanilii, jajek i startej skórki z cytryny, wyrobić ciasto, schłodzić na pół godziny w lodówce. Wyłożyć częścią ciasta foremkę o średnicy 24 cm. Pokruszone orzechy prażyć delikatnie w piekarniku. W rondelku rozpuścić cukier (pozostały) w śmietanie i 1 dl wody, doprowadzić do zagotowania, dodać miód i orzechy z piekarnika, dobrze wymieszać. Ostudzone nieco orzechy wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałą częścią. Z ciasta, które pozostało można wykroić kwiatki, gwiazdki itp i nałożyć na wierzch.  Piec w 180° C przez ok. 45-50 minut. Podawać następnego dnia.


English version
Directions:
Knead a dough using the flour, butter, sugar (110 g), eggs, grated lemon peel and vanilla. Fill in the base of your 24 diameter tin with a part of the dough and then keep it cool for about half an hour in the fridge. Crush the walnuts and make them crispy in the oven for a while. Make boil the cream, sugar (the rest of it), 1 dl water, and then add the honey and still warm walnuts and stir well. Stuff the base with the walnuts and cover with another part of your dough. If some of it remains, cut flowers, stars etc from it and decorate with them the top of the cake. Bake at 180° C for about 45-50 minutes. Serve the following day. 

Italian version
Come si fa:
Con la farina, uova, burro, 110 g di zucchero, vaniglia e la scorza grattugiata del limone lavorare l'impasto e farlo riposare per mezz'ora in frigo. Rivestire la base dello stampo da 24 cm. Scaldate le noci tritate in forno. Mettete la panna con 1 dl d'acqua e lo zucchero rimasto sul fuoco. Dopo qualche tempo mettete il miele dopo le noci calde. Amalgamate e togliete il mix dalla fiamma. Versate il composto sulla pasta. Con la pasta rimasta fate i fiori, le stelle o altre decorazione a piacere. Cuocete in forno già caldo a 180 gradi per 45 - 50 minuti. Fate riposare la torta almeno una notte prima di servirla.