Labels

06/03/2014

Zupa krem z porów - Leek soup - La passata cremosa con i porri


Polish/English/Italian 
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
2-3 duże pory całe / 2-3 big leeks/ 2-3 grandi porri
1 cebula / 1 onion / 1 cipolla
1/2 marchwi/ 1/2 carrot / 1/2 di carrota
kilka ząbków czosnku / some garlic / qualche pizzico d'aglio
1/3 korzenia pietruszki/ 1/3 parsley root/ un po' di prezzemolo
 kawałek selera / a bit of celeriac/ sedano quanto volete
4 ziemniaki / 4 patatoes / 4 patate
sól/ salt/ sale
magi lub bulion/ broth or buillion/ brodo
trochę masła/ a bit of butter/ un po' di burro
kminek, majeranek itd / spices/ spezie
zielona pietruszka/ parsley leaves lub/or  koperek/ dill

Polish version
Wykonanie:
Pory siekamy wraz z cebulą, razem z  zielonymi częściami i podsmażamy na maśle. Resztę gotujemy tak samo jak zupę krem z brokułów, dodając pory z cebulką i masłem, kawałek parmezanu na koniec gotowania. Proporcje wg uznania. Po zmiksowaniu zupa jest pyszna! Można podać z jogurtem greckim lub śmietaną i grzankami.. Smacznego!

English version
Directions:
Cut the leeks together with a medium size onion and fry with butter. Cook well all the other vegetables  (the amount of water is not fixed, depends on your preferences) except the garlic and spices which must be added to the soup at the end of cooking, together with the buttered onion. It's better to salt the soup at the end as well. I suggest you should mix the soup together with some parsley leaves or dill. You can serve the soup with some Greek yogurt or cream and croutons.