Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

06/03/2014

Ciasteczka ryżowe z kokosem i otrębami owsianymi - Oat bran, rice and coconut cookies - Dolcetti di farina di cocco, crema di riso e crusca

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski
Składniki:
180 g kaszki/kleiku ryżowego (jeśli z dodatkiem suszonych owoców, zmieni nieco smak ciasteczek)
200 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
ok. 60 g otrębów owsianych (granulowanych. np. firmy Melvit)
ok 100 g wiórek kokosowych
3 jajka
1 szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie, tak by masło nie było widocznie w masie. Układać ciasteczka, jak kokosanki, bezpośrednio na blachę, nie trzeba jej ani smarować tłuszczem, ani wykładać papierem do pieczenia. Piec w 200° C, do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek, gdy są małe, w wielkości łyżeczki, oczywiście krócej, do zarumienienia. Z przepisu można zrobić ok. 80 ciasteczek. Smacznego!


English 
Ingredients:
180 g congee rice  (rice porridge)
200 g butter
1 cup plain flower
about. 50-60 g oat bran
about 80-100 g coconut flakes
3 eggs
1 cup sugar
vanilla extract (1 tea spoon)

Directions:
Mix all the ingredients together well in a bowl, knead and divide the dough into small, teaspoon size, balls. Bake them in 200° C for about 10 - 15 minutes. The recipe makes about 80 cookies.



Italiano
Ingredienti:
180 g crema di riso (per i bambini)
200 g burro
1 tazza di farina tipo 00
about. 50-60 g di crusca d'orzo
about 80-100 g di farina di cocco
3 uova
1 tazza di zucchero
vaniglia (1 bustina)

Come si fa:
Lavorare con le mani tutti gli ingredienti e formare, con un cucchiaino, piccole sfere, cuocere in forno preriscaldato a 200°C per circa 10-15 minuti.


Wersja bez kokosu, z orzechami włoskimi:/ The version without coconut, with walnuts instead:/Versione senza farina di cocco, ma con le noci.

Tu znajdziecie ciastka podobne do kokosanek ryżowych

Here the cakes similar to the rice & coconut tea cakes

Invece qui i dolcetti simili ai dolcetti con crema di riso e farina di cocco