Labels

07/03/2014

Ciasto z kremem budyniowym - Custard cake - La torta con la crema pasticciera

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski:
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej/ 450 g white plain flour/ 450 g di farina tipo 00
250 g margaryny lub masła/ 250 g butter or margarine/ 250 g burro o margarina 
120 ml śmietany/ 120 ml cream/ 120 ml di panna

Wykonanie:
Siekać masło do połączenia z mąką i śmietaną, zlepić i uformować dwie równe kule, włożyć do lodówki, ew. zamrażalnika, aż się schłodzą. Część ciasta rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 25 x 35 cm. Piec w ok. 200 ° C przez ok 20-25 min. Drugi placek upiec w ten sam sposób.

Krem:
750 ml mleka
210 g cukru
4 jajka
16 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
60 g masła (opcjonalnie)
naturalna wanilia lub cukier z naturalną wanilią

Wykonanie:
Jajka roztrzepać z mąką ziemniaczaną, pszenną i 125 ml mleka.  Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym lub miąższem z laski wanilii. Do gotującego się mleka wlać jajka z mąkami i zagotować, jak budyń (by przybrał jeszcze bardziej żółty kolor, można dodać szczyptę kurkumy lub odrobinę rozpuszczonego w wodzie szafranu). Gorący krem wylać na jeden placek i przykryć drugim.  Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Udekorować sezonowymi owocami (na zdjęciu bez owoców, z migdałowym krokantem). 

  
 


For the English/Italian versions fill in the contact form...