Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (23) Bevande (22) Napoje (22) Antipasti (21) Breakfasts (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/03/2014

Ciasto z kremem budyniowym - Custard cake - La torta con la crema pasticciera

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski:
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej/ 450 g white plain flour/ 450 g di farina tipo 00
250 g margaryny lub masła/ 250 g butter or margarine/ 250 g burro o margarina 
120 ml śmietany/ 120 ml cream/ 120 ml di panna

Wykonanie:
Siekać masło do połączenia z mąką i śmietaną, zlepić i uformować dwie równe kule, włożyć do lodówki, ew. zamrażalnika, aż się schłodzą. Część ciasta rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 25 x 35 cm. Piec w ok. 200 ° C przez ok 20-25 min. Drugi placek upiec w ten sam sposób.

Krem:
750 ml mleka
210 g cukru
4 jajka
16 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
60 g masła (opcjonalnie)
naturalna wanilia lub cukier z naturalną wanilią

Wykonanie:
Jajka roztrzepać z mąką ziemniaczaną, pszenną i 125 ml mleka.  Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym lub miąższem z laski wanilii. Do gotującego się mleka wlać jajka z mąkami i zagotować, jak budyń (by przybrał jeszcze bardziej żółty kolor, można dodać szczyptę kurkumy lub odrobinę rozpuszczonego w wodzie szafranu). Gorący krem wylać na jeden placek i przykryć drugim.  Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Udekorować sezonowymi owocami (na zdjęciu bez owoców, z migdałowym krokantem). 

  
 


For the English/Italian versions fill in the contact form...