Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/03/2014

Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym (i pieczarkami)


Polski
Składniki dla 4 lub więcej  osób:
ok. 16  rurek cannelloni (ja wypełniłam 18 mięsem plus 6 pieczarkami)
(ok. 1/2 litra rosołu lub mniej, opcjonalnie)
(pieczarki ilość wg uznania  plus majeranek i 1/2 cebuli, opcjonalnie)

Beszamel:
50 g masła
50 g mąki pszennej
1/2 litra mleka
starta gałka muszkatołowa
sól do smaku

Sos beszamelowy wykonujemy jak zasmażkę lub jak budyń, co nazwałam "beszamelem po mojemu". Wg gustu można zrobić podwójną porcję beszamelu.

Farsz mięsny:
300- 400 g mięsa wołowego (może być gotowane, zmielić), na zdjeciu pieczeń wołowa
1 cebula
100 g sos pomidorowy lub/plus pesto sycylijskie
2 chochle beszamelu
tarty parmezan (lub inny ser, którym dysponujemy)
sól
pieprz
oliwa z oliwek
masło

Polski
Wykonanie: Doprawić mięso solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami. Przysmażyć cebulkę na maśle lub oleju, dodać doprawione mięso i lekko przyrumienić na lekkim ogniu (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia i wymieszać z sosem pomidorowym, beszamelem i parmezanem. Cannelloni nafaszerować je przyprawionym mięsem (nie trzeba ich wcześniej podgotowywać, nawet jeśli tak pisze na opakowaniu). Naczynie do zapiekania/ lasagni wysmarować masłem i warstwą beszamelu, na niej ułożyć cannelloni. "Posypać" resztą cebuli z pieczarkami (wcześniej poddusić i zarumienić pieczarki na maśle lub oliwie z cebulką i majerankiem, niektórzy mieszają pieczarki z farszem i wypełniają nim rurki cannelloni), przykryć resztą beszamelu. Na wierzch można wyłożyć sos pomidorowy do dekoracji i zalać rosołem (opcjonalnie, dla uzyskania wyższego stopnia miękkości) i posypać obficie parmezanem lub ulubionym serem. Zapiekać w piekarniku ok 35 minut w temp. 190° C. Przed podaniem zostawić w piekarniku na ok 10 minut.


English/Italian version on request...