Labels

15/03/2014

Ciastka z mascarpone i kaszy gryczanej/ Tea cakes with buckwheat and mascarpone/ Dolcetti con grano saraceno e mascarpone

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/ English/ Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g serka mascarpone/ 250 g (9 ounces) mascarpone cheese/ 250 g di mascarpone
200 g kaszy gryczanej/ 200 g (1¼ cup) buckwheat groats/ 200 g di grano saraceno

100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy/ 100 g (3½ ounces) candied orange peel/ 100 g di scorza d'arancio candida
4 jajka/ 4 eggs, separated/ 4 uova
150 g cukru/ 150g (¾  cup) sugar, separated/ 150 g di zucchero
1 cukier waniliowy/ 2 teaspoons vanilla extract/ una bustina di vaniglia
40 g mąki pszennej/ 40 g (1/3  cup) plain flour/ 40 g di farina 00
łyżka mąki ziemniaczanej/ 1 tablespoon potato flour/ 1 cucchiaio di fecola di patate
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 teaspoon baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
40 g masła/ 40 g (3 tablespoons) butter/ 40 g di burro
skórka z 1 limonki lub pomarańczy wg uznania/ 1 orange or lime peel/ scorza di limetta oppure arancia

kasza gryczana/ buckwheat groats/ grano saraceno

Polski
Wykonanie: Gotujemy kaszę, następnie chłodzimy. Mieszamy  kaszę z serkiem mascarpone i masłem. Ubijamy żółtka z 50 g cukru, mieszamy z masą i skórką z limonki/ pomarańczy, plus mąki z proszkiem do piecz. Białka ubijamy z resztą cukru, mieszamy delikatnie z masą, wypełniamy papierowe foremki, do nich dajemy kawałki czekolady i pieczemy  w 180° przez ok. 30 minut lub krócej, w zależności od wielkości foremek.



English
Directions: Cook the groats (you can both boil or steam them*) and leave to cool off. Mix the groats with the mascarpone cheese, butter, yolks, vanilla and 100 g sugar (½ cup) until thoroughly combined. Add the flours, baking powder and the peels and stir again. Beat the egg whites well (stiff peaks) with the rest of the sugar,  fold them slowly  and gently into the batter. Pour the batter into your cupcake liners and bake them at 180°C (375° F) for about 30 minutes (it depends on the size of your cupcake liners).

You would boil the kasha without salt in 2½ cups of water for about 10 minutes and let it stand for another 5.