Labels

26/03/2014

Biało-czarne muffinki - Black and white muffins - I muffin bianco neri


Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
2 i 1/2 szklanki mąki/ 2&1/2 cups plain all purpose white flour/ 2 e 1/2 tazze farina 00
3/4 szklanki cukru/ 3/4 cup sugar/ 3/4 tazza zucchero
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
2 płaskie łyzeczki proszku do piecz./ 2 teaspoons baking powder/ 2 cucchiaini di                                                                                                        lievito per i dolci
wanilia/ 2 teaspoons vanilla extract/ vaniglia
100 g masła rozpuszczonego/ 100 g (1/2 cup or 1 stick) melted butter/ 100 g burro                                                                                                              sciolto prima
1 szklanka mleka lub jogurtu/ 1 cup milk or plain yogurt/ 1 tazza latte o yogurt
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 łyżka kakao/ 1 spoonful cocoa/ 1 cucchiaio di cacao

Polski
Wykonanie:
Składniki mokre zmieszać z mokrymi, suche z suchymi, za wyjątkiem kakao, po czym wszystko dobrze wymieszać lub zmiksować. Na koniec, mniej więcej do połowy otrzymanej masy dodać kakao i wymieszać. Do foremek papierowych nakładać pierw ciasto białe, po czym ciemne. Piec w 180 st - 200 st ok 1/2 godz., czasem ciastka gotowe są wcześniej.

English
Directions:
Mix wet ingredients with wet ingredients (i.e. milk or yogurt eggs and vanilla), dry ones with dry ones (i.e. flour, sugar, salt and baking powder) except for cocoa, then mix them together. At the end, add and mix the cocoa with more or less half of the batter. Fill in the cupcake liners* first with the white part then with the dark part. Bake at 180-200 degrees C (375 F) for about 1/2 h.


*It is hard to specify how many cupcakes the recipe makes as where I live, in Italy, there is a vast variety of different size cupcake liners. Once I had 16 cupcakes, another time 20 or even more.

Italiano
Come si fa:
Si mischia gli ingredienti umidi con gli umidi, i secchi con i secchi, tranne il cacao, poi si mischia tutto insieme e bene, ma il cacao si aggiunge alla fine nella metà dell'impasto. Si riempiono i pirottini prima con il bianco poi con lo scuro. Si cuoce al forno caldo di 180-200 gradi per circa mezzora.