Labels

25/03/2014

Risotto z ryżem Long&Wild i szafranem/ Risotto with Long&Wild rise and saffron/ Risotto con il riso Long&Wild e lo zafferano



Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

250 g ryżu Long&Wild*/ 250 g rise Long&Wild*/ 250 g riso Long&Wild*
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro o olio di oliva
rosół/ broth/ brodo
pieprz/pepper/ pepe
parmezan/ Parmesan/ Parmiggiano Reggiano
1/2 szklanki białego wina/ 1/2 cup white wine/ 1 bicchiere di vino bianco

*  80%  thaibonnet  & 20 % zizania palustris.

Tym razem użyłam cebulę różową/This time I used pink onions/ Questa volta ho usato le cipolle rosa :


Polish version
Wykonanie:
 Risotto wykonujemy jak risotto z szafranem, tzn. na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju, dolewamy wina i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie rosołem, lub rosołem z wodą. Pod koniec gotowania dolewamy rozpuszczony w wodzie lub rosole szafran, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z tartym parmezanem lub innym serem.


English version
Directions:
We cook the risotto following the Italian recipe of the saffron risotto and serve with grated cheese.

Italian version
Come si fa:
Facciamo il risotto seguendo la ricetta del risotto allo zafferano.