Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

25/03/2014

Risotto z ryżem Long&Wild i szafranem/ Risotto with Long&Wild rise and saffron/ Risotto con il riso Long&Wild e lo zafferano



Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

250 g ryżu Long&Wild*/ 250 g rise Long&Wild*/ 250 g riso Long&Wild*
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro o olio di oliva
rosół/ broth/ brodo
pieprz/pepper/ pepe
parmezan/ Parmesan/ Parmiggiano Reggiano
1/2 szklanki białego wina/ 1/2 cup white wine/ 1 bicchiere di vino bianco

*  80%  thaibonnet  & 20 % zizania palustris.

Tym razem użyłam cebulę różową/This time I used pink onions/ Questa volta ho usato le cipolle rosa :


Polish version
Wykonanie:
 Risotto wykonujemy jak risotto z szafranem, tzn. na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju, dolewamy wina i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie rosołem, lub rosołem z wodą. Pod koniec gotowania dolewamy rozpuszczony w wodzie lub rosole szafran, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z tartym parmezanem lub innym serem.


English version
Directions:
We cook the risotto following the Italian recipe of the saffron risotto and serve with grated cheese.

Italian version
Come si fa:
Facciamo il risotto seguendo la ricetta del risotto allo zafferano.