Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

06/03/2014

Ciasto z dynią/ Pumpkin cake/ Torta con la zucca

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski:
Składniki:
2-3 szklanki ugotowanej i odsączonej dyni, uprzednio startej na grubych oczkach lub robotem kuchennym
4-5 jajek
1 szklanka i 3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika lub 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki imbiru (albo po prostu szczypta cynamonu)
1 szklanka mielonych orzechów włoskich*
1 szklanka rodzynek, suszonej żurawiny lub siekanych śliwek suszonych, trochę skórki z pomarańczy organicznej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Ubij osobno pianę z białek z solą. Pozostałe składniki wyrób/miksuj robotem kuchennym, na wolnych obrotach, na końcu dodając rodzynki lub śliwki. Delikatnie dołącz pianę z białek. Wlej do prostokątnej formy o wysokich brzegach, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 50 min w ok 200 stopniach C. Ciasto polać stopioną czekoladą kokosową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

* Uwaga! 
Ciasto można upiec bez orzechów włoskich, zamiast nich użyć więcej pure z dyni. Ciasto zyskuje wówczas jeszcze większą delikatność i rozpływa się w ustach.



 Na zdjęciu, dynia hokkaido/ In the photo pumpkin hokkaido/ Sulla foto la zucca hokkaido.

English:
Ingredients:
2 cups of pumpkin purée (grated and cooked pumpkin)
4-5 eggs
1 cup and 3 tbs sugar
1 cup of olive oil
2 cups plain white  flour
1- 2 teaspoonfuls of cinnamon
1 cup of ground walnuts or other nuts
1/2 teaspoon of salt
a bit of grated biologic orange peel
1 or 1/2 cup of raisins/dried cranberries or finely cut dry plums
1 tea spoon baking soda
1 tea spoon baking powder

Directions: Mix all the ingredients together except the egg whites, raisins/plums and salt, you can use a cooking mixer or a blender. Beat the whites with salt, and add the beaten whites and raisins/plums delicately to the rest of the mixed ingredients with a wooden spoon. Cover your tin with some baking paper and bake the cake in 180-200 degrees C for about 50 minutes. Brush the cake with coconut chocolate or icing sugar. Enjoy!

Italiano:
Ingredienti:
2 tazze di puree di zucca
4-5 uova
1 tazza e 3 cucchiai di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
1- 2 cucchiaini di cannella
1 tazza di noci macinati
1/2 cucchiaino di sale
1 o 1/2 tazza di uvetta oppure altra frutta secca
1 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio

Come si fa: Sbattere gli albumi con il sale fino a neve e lasciare a parte. Frullare tutti gli altri ingredienti insieme, cominciando dai tuorli, zucchero, olio, farina + lievito e sodio, puree e poi aggiungere le uvetta/frutta e la cannella. Alla fine mettere tutto insieme delicatamente. Cuocere nel forno già caldo a 180 °C per circa 45 minuti. Servire con lo zucchero a velo o cioccolata sciolta.  Buon appetito!