Labels

06/03/2014

Ciasto z dynią/ Pumpkin cake/ Torta con la zucca

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski:
Składniki:
2-3 szklanki ugotowanej i odsączonej dyni, uprzednio startej na grubych oczkach lub robotem kuchennym
4-5 jajek
1 szklanka i 3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika lub 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki imbiru (albo po prostu szczypta cynamonu)
1 szklanka mielonych orzechów włoskich*
1 szklanka rodzynek, suszonej żurawiny lub siekanych śliwek suszonych, trochę skórki z pomarańczy organicznej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Ubij osobno pianę z białek z solą. Pozostałe składniki wyrób/miksuj robotem kuchennym, na wolnych obrotach, na końcu dodając rodzynki lub śliwki. Delikatnie dołącz pianę z białek. Wlej do prostokątnej formy o wysokich brzegach, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 50 min w ok 200 stopniach C. Ciasto polać stopioną czekoladą kokosową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

* Uwaga! 
Ciasto można upiec bez orzechów włoskich, zamiast nich użyć więcej pure z dyni. Ciasto zyskuje wówczas jeszcze większą delikatność i rozpływa się w ustach.



 Na zdjęciu, dynia hokkaido/ In the photo pumpkin hokkaido/ Sulla foto la zucca hokkaido.

English:
Ingredients:
2 cups of pumpkin purée (grated and cooked pumpkin)
4-5 eggs
1 cup and 3 tbs sugar
1 cup of olive oil
2 cups plain white  flour
1- 2 teaspoonfuls of cinnamon
1 cup of ground walnuts or other nuts
1/2 teaspoon of salt
a bit of grated biologic orange peel
1 or 1/2 cup of raisins/dried cranberries or finely cut dry plums
1 tea spoon baking soda
1 tea spoon baking powder

Directions: Mix all the ingredients together except the egg whites, raisins/plums and salt, you can use a cooking mixer or a blender. Beat the whites with salt, and add the beaten whites and raisins/plums delicately to the rest of the mixed ingredients with a wooden spoon. Cover your tin with some baking paper and bake the cake in 180-200 degrees C for about 50 minutes. Brush the cake with coconut chocolate or icing sugar. Enjoy!

Italiano:
Ingredienti:
2 tazze di puree di zucca
4-5 uova
1 tazza e 3 cucchiai di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
1- 2 cucchiaini di cannella
1 tazza di noci macinati
1/2 cucchiaino di sale
1 o 1/2 tazza di uvetta oppure altra frutta secca
1 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio

Come si fa: Sbattere gli albumi con il sale fino a neve e lasciare a parte. Frullare tutti gli altri ingredienti insieme, cominciando dai tuorli, zucchero, olio, farina + lievito e sodio, puree e poi aggiungere le uvetta/frutta e la cannella. Alla fine mettere tutto insieme delicatamente. Cuocere nel forno già caldo a 180 °C per circa 45 minuti. Servire con lo zucchero a velo o cioccolata sciolta.  Buon appetito!